Putin şi Erdogan avertizează SUA cu privire la statutul Ierusalimului

Rusia şi Turcia acuză SUA de destabilizarea Orientului Mijlociu şi de eliminarea oricărei perspective pentru o pace israeliano-palestiniană.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
Andrei Popescu
12.12.2017

Preşedintele rus Vladimir Putin a încheiat turneul său în trei naţiuni cu o oprire în Ankara, unde s-a întâlnit cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Ambii lideri au avertizat Statele Unite că decizia preşedintelui american Donald Trump riscă să amplifice tensiunile din regiune.

“Rusia consideră că orice acord de pace trebuie să fie clădit pe baza deciziilor precedente luate de ONU. Detaliile specifice ale statutului Ierusalimului sunt un subiect pentru discuţiile directe dintre Palestina şi Israel”, a afirmat preşedintele rus Putin.

Pe de altă parte, liderul turc a condamnat Israelul pentru recentele decese în rândul palestinienilor:

“Israelul vede evoluţiile recente ca o oportunitate pentru a-şi amplifica presiunea şi violenţa împotriva palestinienilor. Nu este posibil ca cineva cu o conştiinţă, valori morale sau principii, să ignore aceste crime”.

Turuneul lui Putin în Siria, Egipt şi Turcia a reliefat legăturile tot mai extinse ale Rusiei cu jucători cheie din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea dintre Putin şi Erdogan a fost cea de-a treia întâlnire între cei doi lideri într-o singură lună şi cea de-a opta în acest an. Discuţiile dintre cei doi au inclus de asemenea evoluţia situaţiei din Siria, întărirea relaţiilor economice şi achiziţionarea de către Turcia a unui sistem de apărare antirachete de producţie rusească, care a nemulţumit NATO.

Sistemele de apărare antirachetă S-400 ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul acestei săptămâni. Turcia a negociat cu Rusia achiziţionarea sistemului timp de peste un an. Washingtonul şi o parte dintre aliaţii săi din NATO consideră decizia ca o sfidare din partea Ankarei, în condiţiile în care armele ruseşti nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale alianţei militare occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor