Puterile mondiale avertizează Iranul şi Arabia Saudită să nu interfereze cu Libanul
alte articole
Marile puteri fac presiuni asupra Arabiei Saudite şi Iranului să nu mai interfereze cu politica Libanului, cerând în acelaşi timp grupului libanez Hezbollah, aliat al Teheranului, să oprească activităţile militare în statele învecinate.
Grupul Internaţional de Susţine a Libanului, un organism care include cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi SUA – s-a întâlnit vineri la Paris cu premierul libanez Saad al-Hariri pentru a-l ajuta să consolideze coaliţia de guvernare fragilă din Liban.
Hariri a declanşat o criză în Liban în luna noiembrie când a anunţat că demisionează, în timp ce se afla într-o călătorie în Arabia Saudită, pe motiv că se teme că va fi asasinat şi a criticat, totodată, Iranul şi Hezbollah.
Hariri a afirmat că Hezbollah, care este membru al coaliţiei de guvernare, nu doreşte să respecte politica de neutralitate a ţării faţă de conflictele regionale. Hezbollah şi Iranul l-au susţinut ani de zile pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.
După presiuni internaţionale şi negocieri între facţiunile politice ale Libanului, Hariri şi-a retras demisia şi, în 5 decembrie, guvernul său de coaliţie a confirmat politica de neimplicare în conflictele dintre statele arabe.
Marile puteri participante la întâlnirea din Paris, inclusiv Germania, Italia şi Egiptul, au urmărit să consolideze poziţia guvernului libanez, avertizând Arabia Saudită şi Iranul să nu se amestece în problemele micii naţiuni mediteraneene.
În timp ce Iranul predominant şiit a susţinut Hezbollah şi miliţiile sale şiite în Liban şi Siria, premierul Hariri, care este un musulman sunit, a primit suportul Arabiei Saudite şi a altor naţiuni arabe sunite care se tem de puterea tot mai mare a Teheranului în regiune.
“Este esenţial ca toate părţile din Liban şi actorii regionali să respecte principiul de bază al neinterferării” cu alte ţări, a afirmat liderul francez Emmanuel Macron, care a deschis întâlnirea.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că marile puteri susţin politica Libanului de “distanţare” de conflictele regionale, adăugând că acest lucru ar trebui “aplicat tuturor din interiorul şi afara” ţării.
Făcând referire în mod specific la Iran şi Arabia Saudită, Le Drian a cerut tuturor părţilor “să nu importe tensiunile regionale” în Liban.
Hariri a afirmat că orice încălcare a politicii de neinterferenţă va împinge Libanul înapoi în “zona de pericol”.
Într-o declaraţie vizând Hezbollah, marile puteri au cerut tuturor “părţilor libaneze să implementeze această politică tangibilă de distanţare de conflictele externe şi de neimplicare în acestea”.
Politica libaneză de “distanţare” a fost declarată în 2012 pentru a ţine statul divizat departe de conflictele regionale, precum războiul civil din Siria. Totuşi, această politică nu a descurajat Hezbollah să se implice în acel război.
O altă ameninţare la adresa acestei politici a apărut în 7 decembrie, când Hezbollah a anunţat că susţine apelurile pentru o nouă revoltă palestiniană în Israel ca reacţie la decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Hariri a declarat la rândul său că se opune mişcării lui Trump şi a declarat că aceasta “generează o nouă provocare la securitatea regională”.
“Stabilitatea Libanului ar putea părea a fi un mic miracol, ţinând cont de numeroasele conflicte care destabilizează regiunea”, a adăugat premierul libanez.