Rusia: Exerciţiile militare conduse de SUA în Ucraina pot avea consecinţe “explozive”
alte articole
Rusia susţine că exerciţiile militare care au loc în Ucraina, fiind conduse de Statele Unite, ar putea avea consecinţe negative pentru discuţiile de pace.
Luni, soldaţii americani şi NATO alături de trupele ucrainene au lansat exerciţii militare comune în apropierea graniţei Ucrainei cu Polonia şi care implică 1.800 de soldaţi din 18 ţări.
“Exerciţiile militare ce implică membri NATO şi ai armatei ucrainene, şi care au început în regiunea Liov sub comanda americană reprezintă o demonstraţie clară a politicii provocatoare a NATO de a susţine direct politica autorităţilor curente din Kiev în estul Ucrainei”, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie.
“Acele acţiuni ... ar putea ameninţa cu subminarea progresului vizibil in procesul de pace”, a mai susţinut Ministerul.
Moscova a cerut Washingtonului să înţeleagă sensibilitatea, “greşeala şi posibilele consecinţe ale desfăşurării unor astfel de exerciţii” într-un moment în care încă rămâne în picioare un acord fragil de pace semnat între Kiev şi forţele separatiste pro-ruse în vederea încetării conflictului vechi de 15 luni.
Începând cu aprilie 2014, Kievul este blocat într-un conflict cu luptătorii pro-ruşi care controlează regiunile estice Doneţk şi Lugansk.
Eforturile internaţionale pentru încetarea conflictului au rezultat într-un acord de pace semnat între reprezentanţii celor două tabere în capitala belarusă Minsk, în 12 februarie. Totuşi, acordul a fost încălcat de ambele părţi chiar de atunci.
SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei, prin trimiterea de soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.
Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.
Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.