Nuland: Dacă se intensifică violenţele în Donbas, suntem pregătiţi să aplicăm mai multă presiune pe Rusia

Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice.
Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice. (MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)

Dacă situaţia din Donbas se intensifică, SUA este pregătită să mărească presiunea asupra Rusiei şi asupra aşa ziselor Republici Populare Doneţk şi Lugansk, a declarat vineri Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, conform Interfax.

Nuland a declarat Washingtonul se aşteaptă ca prevederile acordului de la Minsk să fie implementate în totalitate.

“După cum ştiţi, sancţiunile pe care le-a impus comunitatea internaţională – pe care le-a impus SUA şi UE – au rolul de a schimba politica Rusiei, de a o încuraja să îşi îndeplinească obligaţiile.”

“Am spus-o foarte clar. [Sancţiunile împotriva Rusiei] vor rămâne în vigoare până la implementarea acordului de la Minsk, inclusiv încetarea violenţelor, inclusiv returnarea ostaticilor, şi restabilirea graniţelor. Şi ne-am exprimat foarte clar că, dacă se intensifică violenţele, suntem pregătiţi să aplicăm mai multă presiune pe Rusia”, a declarat Nuland într-un interviu în show-ul politic Shuster Live, difuzat vineri noaptea.

Nuland a mai reamintit că SUA oferă asistenţă militară Ucrainei. “Statele Unite au contribuit cu aproximativ 150 milioane de dolari până acum pentru asistenţă în securitate – pentru pregătire. Participăm la pregătiri în Yavoriv. Sperăm să putem folosi această presiune pentru a vedea că Rusia şi cei care conduc Doneţk şi Lugansk vor implementa promisiunile făcute. Dacă nu o vor face, costurile vor creşte”, a declarat ea.

Întrebată dacă Rusia va plăti un preţ economic sau militar, Nuland a declarat: “Toate acestea sunt opţiuni, bineînţeles.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.