Un soldat şi doi civili ucişi în weekend în estul Ucrainei

Un soldat şi doi civili au fost ucişi în cele mai recente ciocniri armate între soldaţii guvernamentali ucraineni şi forţele separatiste pro-ruse în estul Ucrainei.
O clădire cuprinsă de flăcări după un schimb de focuri de artilerie între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în oraşul Doneţk, 18 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.07.2015

Un soldat şi doi civili au fost ucişi în cele mai recente ciocniri armate care au avut loc între soldaţii guvernamentali ucraineni şi forţele separatiste pro-ruse în estul Ucrainei.

Luptele au avut loc sâmbătă noaptea când mai multe obuze au lovit spitalul N23 în oraşul tulburat Doneţk. Eduard Basurin, un oficial al forţelor separatiste pro-ruse, a acuzat armata ucraineană de atacarea satului Pisky, situat în apropierea aeroportului din Doneţk.

Dar observatorii militari ucraineni au declarat că au observat cum sistemele de rachete rebele “au fost îndreptate spre Doneţk, bombardând zonele rezidenţiale ale oraşului, şi apoi au fost îndreptate spre poziţiile ucrainene şi au început să tragă asupra acestora”. Comunicaţiile radio rebele interceptate au sugerat de asemenea existenţa unor planuri pentru bombardarea oraşului.

Referitor la afirmaţiile armatei ucrainene, Basurin a declarat prin telefon: “Nu am nicio explicaţie. Partea ucraineană susţine că ne-am bombardat singuri. Credeţi că ne putem bombarda singuri?”

Basurin a susţinut de asemenea că forţele guvernamentale ucrainene au folosit tunuri de artilerie de 152 mm care, conform acordului de pace semnat la Minsk în 12 februarie, se regăsesc în categoria de arme grele ce ar fi trebuit să fie retrase de pe ambele părţi ale liniei de front.

La rândul lor, autorităţile din Kiev acuză forţele pro-ruse de utilizarea tancurilor şi a altor arme grele interzise de acordul de la Minsk, precum piese de artilerie de 152 şi 122 mm.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianyk, a declarat duminică în cadrul unei conferinţe de presă că “situaţia din zona Doneţk s-a deteriorat semnificativ şi luptele din zona localităţilor Pisky şi Avdiyika au loc, practic, în continuu.”

Grupul de Contact, format din reprezentanţi din Ucraina, Rusia şi Organizaţia de Securitate şi Monitorizare în Europa, se va întâlni la Minsk în 21 iulie pentru a evalua situaţia din estul Ucrainei.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

În plus, Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul din estul Ucrainei a produs până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor