SUA ia în considerare înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei
alte articole
Oficialii americani iau în considerare aplicarea de noi sancţiuni pentru a limita şi mai mult accesul Moscovei la creditele Occidentale, susţinând că Rusia a eşuat în privinţa implementării prevederilor stabilite de acordul de pace semnat la Minsk în vederea rezolvării crizei din Ucraina.
Conform unui raport publicat de ziarul britanic The Times, Washingtonul doreşte să îl pedepsească pe liderul rus Vladimir Putin pentru că nu a pus capăt luptelor dintre armata ucraineană şi forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.
Putin a semnat acordul de la Minsk cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în 12 februarie, după o serie de negocieri desfăşurate în prezenţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi a cancelarului german Angela Merkel. Acordul este cunoscut sub numele de Minsk II.
Statele Unite au impus prima rundă de sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.
La scurt timp, Uniunea Europeană şi-a impus propriile sancţiuni economice împotriva Rusiei care, ulterior, au fost prelungitte până în ianuarie 2016.
Conform purtătoarei de cuvânt a UE, Maja Kocijancic, interdicţiile urmăresc să forţeze Rusia să se conformeze cu acordul de încetare a focului prevăzut de Minsk II.
Sancţiunile impuse de UE şi SUA vizează în principal asociaţi ai lui Putin şi bănci ruseşti, precum şi companii din sectoarele militar şi energetic.
În baza sancţiunilor economice curente, băncile ruseşti nu sunt eligibile pentru împrumuturi pe termen lung. În plus, exporturile anumitor tehnologii din industria petrolieră către Rusia sunt de asemenea interzise.
În ceea ce priveşte partea militară, exporturile de echipamente cu dublă utilizare nu sunt permise către Rusia şi, de asemenea, sunt interzise toate acordurile militare viitoare între UE şi Moscova.
Indicele Bloomberg Billionaire sugerează că, în urma aplicării sancţiunilor, miliardarii ruşi au suferit o pierdere de aproximativ 61 miliarde de dolari.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.
Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.