Mii de georgieni denunţă “ocupantul” rus în cadrul unui protest din Tbilisi

Protest în Tbilisi împotriva ocupaţiei ruse a regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud,18 iulie 2015.
Protest în Tbilisi împotriva ocupaţiei ruse a regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud,18 iulie 2015. (Captură Foto)

Mii de manifestanţi georgieni au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit “ocupaţia” de către Rusia a regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, conform RFE/RL.

Peste 3.000 de manifestanţi au protestat în faţa clădirii Cancelariei de Stat din Tbilisi, scandând “Georgia” şi afişând pancarte care denunţau Rusia ca un “ocupant” şi cerând o încetare a “colaborării şi cooperării cu inamicul”.

“Kremlinul continuă să folosească atât forţa brută cât şi puterea subtilă în eforturile sale de a subjuga Georgia”, a declarat Tamara Chergoleishvili, unul dintre organizatorii demonstraţiei, fiind citată de agenţia de ştiri AFP.

“Ne-am adunat aici pentru a arăta că politica agresivă a Rusiei nu aparţine secolului 21”, a adăugat ea.

Protestul a avut loc după ce Ministerul georgian de Externe a declarat în 14 iulie că Rusia a deplasat indicatoarele de frontieră cu aproape un km mai mult în interiorul zonei controlate de Tbilisi în Osetia de Sud.

Moscova a recunoscut declaraţiile de independenţă ale Osetiei de Sud şi Abhaziei după un război de cinci zile cu Georgia în 2008, dar puţine alte ţări au făcut la fel.

Georgia consideră ambele regiuni ca fiind ocupate de Rusia, care a desfăşurat soldaţi şi a creat graniţe în ambele regiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe