Rusia ”este practic într-o stare de război împotriva Europei”, avertizează liderii UE

Epoch Times România
01.09.2014

alte articole

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.09.2014

Rusia este ”practic într-o stare de război împotriva Europei”, în timp ce criza din Ucraina se apropie rapid de ”punctul fără de întoarcere”, au avertizat liderii europeni în weekend.

La summitul de la Bruxelles, aceştia s-au întâlnit pentru a discuta amplificarea sancţiunilor economice împotriva Moscovei, ţintind în mod specific spre finanţele Rusiei, oligarhii asociaţi lui Vladimir Putin şi la bogăţia minerală a ţării.

Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei şi un critic ferm al lui Putin, a cerut UE să ia în serios războiul lansat de Rusia în Ucraina care ameninţă pacea din Europa pentru prima oară după mai multe decenii.

”Rusia este într-o stare de război împotriva Ucrainei, şi asta se desfăşoară împotriva unei ţări care vrea să fie parte din Europa. Rusia este practic într-o stare de război împotriva Europei”, a declarat aceasta.

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că UE este pregătită pentru noi sancţiuni şi a cerut preşedintelui rus să nu înceapă un război pe scară largă cu Ucraina.

”Suntem într-o situaţie foarte serioasă – aş spune dramatică. Am putea vedea o situaţie în care ajungem într-un punct fără de întoarcere. Dacă escalarea conflictului continuă, acest punct fără de întoarcere poate surveni”, a declarat acesta după o întâlnire cu Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

”Deschiderea unor noi fronturi şi folosirea forţelor armatei ruse nu este acceptabilă şi reprezintă o agresiune gravă. Noile războaie de pe continentul nostru nu servesc nimănui. Confruntarea aceasta nu serveşte interesului nimănui”.

Preşedintele Poroşenko, care a discutat cu premierul britanic David Cameron, a făcut apel către liderii UE să nu rămână indiferenţi.

”Astăzi vorbim despre soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi soarta securităţii şi stabilităţii întregii Europe”, a declarat acesta.

Premierul britanic s-a arătat dispus să folosească Londra pentru a bloca economia rusă de la valuta lichidă, susţin sursele diplomatice, şi a făcut demersuri ca Rusia să piardă dreptul de a desfăşura Cupa Mondială din 2018.

”Trebuie să adresăm complet situaţia neacceptabilă de a avea trupe ruse pe solul Ucrainei. Consecinţele trebuie să urmeze dacă situaţia aceasta continuă”, a declarat Cameron.

Aprecierile liderilor europeni au survenit în timp ce ONU a estimat totalul deceselor din timpul conflictului la 2.600. Oficialii ucraineni au anunţat că forţele ruse au reuşit noi progrese militare în estul oraşului de graniţă Lugansk, una din bazele principale.

”Ruşii continuă să trimită echipament militar şi mercenari”, a precizat Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Liderii europeni îi vor spune lui Putin că, în cazul în care nu retrage trupele şi nu se retrage din ”confruntarea militară directă între forţele militare ucrainene şi ruse”, UE va avansa noi sancţiuni.

Liderii UE au cerut oficialilor, sâmbătă, să pregătească de urgenţă noile sancţiuni posibile.

Barroso a declarat că oficialii şi diplomaţii au pregătit deja o gamă de măsuri concentrate pe blocarea accesului rus la sistemele de finanţare a economiei şi pe prevenirea companiilor energetice ruse de la achiziţionarea tehnologiei occidentale.

”Ne-am făcut treaba”, a declarat Barroso. ”Suntem pregătiţi să luăm măsuri foarte clare şi puternice”. Se crede că noile sancţiuni vor include măsuri menite să paralizeze sistemul bancar şi să lovească resursele minerale imense ale Rusiei.

Cameron va cere UE să aducă sancţiunile în linie cu măsurile Statelor Unite care-i vizează pe mulţi dintre oligarhii ruşi asociaţi cu Putin, cât şi companiile apropiate de statul rus.

Marea Britanie face eforturi să blocheze Rusia de la accesarea sistemului bancar SWIFT, care este unul dintre principalele sale conexiuni cu sistemul financiar internaţional.

Diplomaţii europeni au proiectat o listă de sancţiuni politice care ţintesc la prestigiul supraevaluat al lui Putin, interzicându-i participarea la evenimentele sportive, precum Cupa Mondială şi summiturile internaţionale.

Francois Hollande, liderul francez, a declarat că intervenţia militară rusă reprezintă ”cea mai mare criză de la începutul Războiului Rece”.

”Este aproape de Europa. Este aproape de graniţa Europei... Ceea ce se întâmplă îngrijorează Europa direct. Nu numai Europa, întreaga lume, dar Europa în special”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor