Rusia dictează politica internă în Ucraina, ameninţă că va interveni direct

Rusia a acuzat, joi, Statele Unite că înarmează ”rebelii” din Ucraina, a îndemnat guvernul de la Kiev să înăbuşe prin forţă ”lovitura de stat”, şi a ameninţat că va interveni ”pentru a păstra securitatea şi suveranitatea” Ucrainei
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
P. P.
07.02.2014

Rusia a acuzat, joi, Statele Unite că înarmează ”rebelii” din Ucraina, a îndemnat guvernul de la Kiev să înăbuşe prin forţă ”lovitura de stat”, şi a ameninţat că va interveni ”pentru a păstra securitatea şi suveranitatea” Ucrainei, conform consilierului lui Putin, Serghei Glaziev, notează Reuters.

Glaziev, specialistul în relaţiile cu Ucraina al Rusiei, susţine că implicarea Statelor Unite încalcă tratatul din 1994 prin care Washington-ul şi Moscova au garantat în mod colateral suveranitatea şi securitatea Ucrainei.

Rusia va ”interveni activ” dacă criza din Ucraina se va adânci, a precizat Glaziev. Acesta amintit apoi de Memorandumul semnat la Budapesta în 1994, în care se precizează că: ”Rusia şi Statele Unite sunt garanţii suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei şi (...) sunt obligaţi să intervină atunci când apar conflicte de acest gen”.

Acuzaţiile lui Glazyev sunt făcute chiar înaintea întâlnirii dintre preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, ce va avea loc la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci. Întâlnirea ar putea amplifica tensiunile atât din Ucraina cât şi de la Washington.

Glaziev a mai susţinut că ”ceea ce plănuiesc americanii acum, interferând unilateral şi în mod direct în conflictul intern din Ucraina, este o încălcare clară a tratatului”. Totuşi acesta nu a precizat ce măsuri ar putea lua Rusia în acest caz.

Statele Unite l-a îndemnat pe Ianukovici să împartă puterea, garantată în urma schimbărilor Constituţionale, cu guvernul şi parlamentul, soluţie sugerată pentru a rezolva conflictele violente din Ucraina.

În luna noiembrie, Casa Albă acuza Rusia că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-l determina pe Viktor Ianukovici să refuze semnarea acordului comercial cu Uniunea Europeană.

Protestele din Ucraina, începute în luna noiembrie, au fost provocate de refuzul lui Ianukovici cu privire la acordul cu UE şi de acceptare a unui ajutor financiar din partea Rusiei. Situaţia a degenerat la 19 ianuarie, în urma autorizării forţelor Berkut la folosirea armelor de foc, atunci când 3 protestatari au fost împuşcaţi în timpul ciocnirilor.

”Statele Unite intenţionează să coopereze atât cu opoziţia cât şi guvernul ucrainean la rezolvarea acestei crize”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Laura Lucas Magnuson, ca răspuns la comentariile făcute de Glaziev.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au elaborat un proiect de finanţare pentru rezolvarea crizei din Ucraina, a cărui cifre ”nu sunt mici”, ce va fi acordat după formarea unui guvern interimar.

”Noi condamnăm folosirea violenţelor din partea oricărei tabere. Oficialii ruşi ar trebui să facă la fel. Rusia n-ar trebui să vadă dorinţa de democraţie a cetăţenilor ucraineni cât şi apropierea de Europa ca fiind sfârşitul lumii”, a adăugat Magnuson.

Rusia acuză că Statele Unite ”înarmează rebelii”

Glaziev, implicat puternic în campania Kremlinului de anul trecut care ameninţa Ucraina cu sancţiuni economice în cazul unei colaborări cu UE, a acuzat agenţii Statelor Unite că oferă ”rebelilor şi opoziţie din Kiev suma de 20 de milioane de dolari săptămânal”, pentru înarmare şi ajutoare.

De pe altă parte Moscova a montat propaganda tradiţională. ”Există informaţii că în curtea ambasadei americane există un loc de antrenament pentru luptători şi că îi înarmează”, a mai acuzat Glaziev, fără să aducă cea mai mică dovadă, unei asemenea acuzaţii grave. Ambasada Statelor Unite a refuzat să o comenteze.

Pentru a face clară politica de dictat, oficialul de la Kremlin l-a îndemnat pe Viktor Ianukovici să folosească forţa pentru înăbuşirea protestelor ”dacă e necesar”, proteste pe care Glaziev le-a denumit ”o tentativă de lovitură de stat şi o răsturnare violentă a autorităţii” în care clădirile publice au fost ocupate.

”Autorităţile nu-şi îndeplinesc datoria de a apăra statul – negociază cu protestatarii de parcă sunt cetăţeni care respectă legea,” a mai adăugat Glaziev.

Acesta a mai acuzat Vestul că l-a ”şantajat” pe Ianukovici cât şi pe oligarhii din anturajul acestuia – o referire la sancţiunile anunţate de Statele Unite şi Canada în urma crimelor comise de forţele ministerului de Interne de la Kiev.

Întrebat dacă Ianukovici ar trebui să folosească acum forţa pentru a-i dispersa pe protestări, Glaziev a declarat că ”folosirea forţei, într-o situaţie în care autorităţile se confrunta cu o lovitură de stat, nu le lasă altă modalitate de a acţiona”.

”Altfel, haosul va izbucni în ţară”, a mai precizat oficialul de la Kremlin.

Acesta a mai susţinut că Ianukovici a făcut tot ce s-a putut să evite violenţa, contrar opiniei opoziţiei, iar apoi a mai acuzat liderii din vestul ţării unde se vorbeşte ucraineană că sunt ”separatişti”.

Glaziev mai susţine că Rusia este îngrijorată de faptul că ţara se poate destrăma. Totuşi, acesta a mai sugerat introducerea unei forme de federalism pentru acordarea de puteri substanţiale asupra regiunii – mai precis, control asupra bugetelor şi a relaţiilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor