Rusia intensifică presiunile asupra Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)

Administraţia de la Kremlin s-a arătat din ce în ce mai preocupată de restanţele pe care Ucraina le are către compania de stat, Gazprom şi intensifică presiunile asupra guvernului de la Kiev, notează mediafax.

„Suntem din ce în ce mai preocupaţi de creşterea datoriilor la livrările de gaz rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Odată cu presiunile asupra guvernului de la Kiev din cauza facturii la gaze, Rusia mai amână să acorde Ucrainei prima tranşă de 3,8 miliarde de euro, promisă încă din luna decembrie.

În contextul unei posibile schimbări de guvern la Kiev, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condiţionat acordarea primei tranşe de bani de „politicile cabinetului” viitor.

„Viitoarele tranşe ale ajutorului financiar nu vor fi oferite până ce viitorul guvern ucrainean nu va putea explica în ce măsură va continua politicile cabinetului precedent", a avertizat Peskov.

În urma demisiei fostului premier Mykola Azarov, preşedintele ucrainei, Viktor Ianukovici, va desemna un premier săptămâna viitoare, conform liderului Partidului Regiunilor, Olksandr Efremov.

Joi şeful Departamentului de Relaţii Externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, împreună cu Asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, se vor deplasa la Kiev pentru demararea discuţiilor cu privire la formarea unui nou guvern în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe