Ucraina: Victoria Nuland la Kiev, după un avertisment al Rusiei

Statele Unite ale Americii (SUA) vor încerca joi, după Europa, să exercite presiuni în vederea unei soluţii politice în Ucraina, la o zi după un avertisment al Rusiei împotriva oricărei schimbări de direcţie a Kievului, scrie AFP într-un comentariu.
Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2014

Statele Unite ale Americii (SUA) vor încerca joi, după Europa, să exercite presiuni în vederea unei soluţii politice în Ucraina, la o zi după un avertisment al Rusiei împotriva oricărei schimbări de direcţie a Kievului, scrie AFP într-un comentariu.

Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland este aşteptată joi în capitala ucraineană pentru convorbiri cu liderii opoziţiei şi cu puterea ucraineană.

Miercuri, Uniunea Europeană, reprezentată la Kiev de şefa diplomaţiei sale, Catherine Ashton, a îndemnat Ucraina ''să facă mai mult'' pentru a ieşi din criza cu care se confruntă ţara de peste două luni.

Rusia este din ce în ce mai mult preocupată de întârzierea Kievului în ce priveşte plata facturilor sale la gaze şi doreşte să obţină explicaţii în legătură cu evoluţia politică din Ucraina, în timp ce manifestaţiile pro-UE continuă, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit declaraţiilor lui Peskov, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va reveni asupra angajamentului său privind acordarea unui ajutor de 15 miliarde de dolari Ucrainei şi, în acelaşi timp, de a reduce cu 30 % preţul la gazele livrate Kievului atât timp cât partea ucraineană îşi va respecta angajamentele faţă de Moscova.

''Dacă toată lumea respectă ad litteram documentele existente, nimeni nu va avea de schimbat nimic'', a declarat Peskov la un post de radio rusesc, fără să ofere mai multe precizări în ce priveşte obligaţiile Ucrainei.

Dmitri Peskov a confirmat deja indiciile venite de la Moscova, potrivit cărora Kremlinul va supraveghea îndeaproape direcţia noului guvern de la Kiev - care îl va înlocui pe cel al lui Mikola Azarov, demisionat săptămâna trecută -, precum şi folosirea fondurilor avansate de Rusia.

''Va lua timp până ca noul şef al guvernului ucrainean să fie în măsură să explice la Moscova până în ce punct va continua politica precedentului executiv'', a mai spus Peskov.

La sfârşitul lunii ianuarie, datoria la gaze a Kievului a atins 3,29 miliarde de dolari, indica săptămâna trecută Gazprom.

Miercuri, Catherine Ashton estima la Kiev că Ucraina ''trebuie să facă mai mult'' în materie de reforme şi doreşte ca ''mişcarea să se accelereze'', după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, şi principalii lideri ai opoziţiei ucrainene.

Ea a precizat că UE este gata să susţină reformele şi să contribuie la ancheta privind violenţele din ianuarie. Sprijinul occidental faţă de economia ucraineană, aflat în prezent în stadiul de examinare, nu va fi ''un munte de bani'', a avertizat însă şefa diplomaţiei europene.

La rândul său, preşedinţia ucraineană a indicat că întrevederea s-a axat îndeosebi pe reforma constituţională, cerută sus şi tare de către opoziţie, şi că puterea nu o respinge din start. Opoziţia doreşte însă o revenire pur şi simplu la Constituţia din 2004 pentru a reduce rapid puterile prezidenţiale, în timp ce Ianukovici preconizează redactarea unei noi Legi fundamentale, care ia mai mult timp.

''Trebuie să revenim acum la Constituţia din 2004 şi apoi să ne facem timp pentru a discuta despre o nouă Constituţie'', declara miercuri în parlament Vitali Kliciko, unul dintre şefii opoziţiei, estimând că, în caz contrar, este nevoie de alegeri anticipate. Şi, dacă nu va fi luată o decizie rapidă, ''va avea loc o nouă escaladare a protestelor'', a avertizat Kliciko.

Gravitatea crizei din Ucraina a fost ilustrată miercuri şi de scăderea cu peste 5% a monedei naţionale, grivna, faţă de dolar şi euro. Un economist contactat de AFP a evocat ceea ce el a numit ''un început de panică'' şi a estimat că mediile de afaceri ar putea fi pe cale să scoată fondurile din ţară, considerată în ultimele săptămâni ca fiind ameninţată cu încetarea de plăţi.

Ianukovici ar urma să abordeze problema referitoare la dificultăţi direct cu Putin, cu care se va întâlni vineri cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Până la această întâlnire, este puţin probabil să intervină o evoluţie importantă la Kiev, consideră mediile politice ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor