Ucraina va fi prima ţară europeană care va stabili legături diplomatice cu Siria condusă de HTS

Volodimir Zelenski (president.gov.ua)
Redacţia
06.01.2025

Ucraina se numără printre primele ţări din Europa care au declarat că lucrează la restabilirea legăturilor diplomatice cu Damascul şi că va recunoaşte în curând Siria post-Assad sub conducerea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), relatează Zero Hedge.

"Ne pregătim să reînnoim relaţiile noastre diplomatice cu Siria şi cooperarea noastră în cadrul organizaţiilor internaţionale. Vreau să mulţumesc serviciilor noastre de informaţii pentru cadrul de securitate al acestor contacte”, a declarat Zelenski.

Comentariile au urmat îndeaproape vizitei ministrului ucrainean de Externe Andrii Sybiha în Siria pentru a se întâlni cu oficiali ai HTS, inclusiv cu şeful grupării jihadiste, Abu Mohammad al-Jolani.

Guvernul ucrainean a recunoscut de mult timp că a furnizat drone şi sprijin de informaţii timp de luni de zile grupării HTS, iniţial cu sediul în Idlib.

Oficialii ucraineni s-au lăudat anterior în mod deschis că vor ajuta la lovirea activelor şi bazelor ruseşti din Siria, pentru a bloca forţele ruseşti acolo şi a distrage atenţia comandamentului rus de la liniile de front ucrainene.

Războiul cu drone de mici dimensiuni a fost descris de mulţi analişti ca fiind o componentă-cheie în demoralizarea ulterioară a poziţiilor armatei siriene, după ce instituţiile militare şi de stat ale lui Assad au fost practic scoase din uz după ani de război crunt şi sancţiuni occidentale paralizante.

Ucraina a întrerupt pentru prima dată relaţiile diplomatice cu Siria în 2022. Aceasta a fost declanşată de recunoaşterea de către preşedintele de atunci Bashar-al Assad a suveranităţii Rusiei asupra republicilor Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

„Cu siguranţă, poporul sirian şi poporul ucrainean au aceeaşi experienţă şi aceeaşi suferinţă pe care noi am îndurat-o timp de 14 ani”, a declarat un reprezentant al HTS în timpul vizitei de lunea trecută a delegaţiei ucrainene.

Luna trecută, Ucraina a trimis 500 de tone de ajutoare alimentare Siriei, care a suferit mult timp din cauza sancţiunilor impuse de SUA şi a unei economii devastate de război.

În acest moment, nu este deloc clar dacă SUA vor ridica sancţiunile, care, în cele din urmă, afectează întreaga populaţie siriană, indiferent de afilierea sa politică.

Context

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) este un grup armat insurgent activ în principal în Siria, considerat o organizaţie teroristă de mai multe ţări şi organizaţii internaţionale. A fost înfiinţat în 2017 şi este una dintre cele mai puternice grupări din nord-vestul Siriei, în special în provincia Idlib.

HTS a rezultat dintr-o fuziune a mai multor grupări islamiste şi jihadiste, inclusiv Jabhat Fateh al-Sham (anterior cunoscută ca Jabhat al-Nusra, afiliată cu Al-Qaeda). Scopul fuziunii a fost consolidarea puterii grupului în faţa rivalilor şi crearea unei entităţi mai larg acceptate în Siria.

Deşi Jabhat al-Nusra a fost afiliată oficial cu Al-Qaeda, HTS a anunţat că şi-a rupt legăturile formale cu această organizaţie, în încercarea de a se distanţa de eticheta de "ramură a Al-Qaeda" şi de a obţine mai mult sprijin local şi internaţional. Cu toate acestea, unii observatori cred că HTS menţine o ideologie similară şi colaborări ascunse cu facţiuni legate de Al-Qaeda.

HTS deţine controlul asupra unor părţi semnificative ale provinciei Idlib şi a zonelor învecinate din nord-vestul Siriei. Aceste teritorii sunt ultimul bastion major al opoziţiei faţă de guvernul sirian condus de Bashar al-Assad.

Liderul HTS este Abu Mohammad al-Julani, fost comandant al Jabhat al-Nusra. Gruparea are o structură bine organizată, cu un comandament centralizat şi divizii specializate pentru luptă, propagandă şi guvernare locală.

Gruparea HTS susţine o formă radicală de islamism, având ca scop final crearea unui stat islamic bazat pe legea Sharia. În ciuda acestui fapt, grupul a încercat să adopte o imagine mai moderată în comparaţie cu alte organizaţii jihadiste, pentru a câştiga sprijin local şi a evita conflictele cu alte facţiuni ale opoziţiei siriene.

HTS este desemnat ca organizaţie teroristă de ţări precum Statele Unite, Turcia şi statele Uniunii Europene. Aceasta a complicat eforturile diplomatice şi umanitare în regiunea Idlib, unde grupul este activ.

HTS a fost implicat în numeroase lupte împotriva forţelor guvernamentale siriene, dar şi în conflicte cu alte grupări armate din opoziţie.
Gruparea controlează infrastructura şi administrează serviciile civile în zonele pe care le guvernează, inclusiv prin intermediul unui braţ civil cunoscut ca "Guvernul Salvării".

Se finanţează prin taxe locale, donaţii şi alte activităţi, inclusiv comerţ transfrontalier şi s-a confruntat cu grupuri jihadiste mai radicale, precum Hurras al-Din, care încă sunt loiale Al-Qaeda.

Deşi susţine că apără opoziţia siriană, HTS a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv arestări arbitrare, execuţii şi reprimarea criticilor din zonele sale.

Gruparea are un sprijin limitat în rândul populaţiei locale, dar mulţi civili din Idlib sunt siliţi să accepte controlul HTS din lipsă de alternative.

HTS continuă să fie un jucător cheie în conflictul sirian, dar statutul său de organizaţie teroristă şi tacticile sale represive limitează perspectivele unei soluţii paşnice în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor