Lavrov avertizează Finlanda să nu se alăture alianţei NATO

După ce vineri Vladimir Putin a avertizat Finlanda să nu adere la alianţa militară vestică, luni a fost rândul ministrului rus de Externe, care a repetat acest mesaj. Avertismentele oficialilor ruşi la adresa Finlandei au loc în contextul apropierii summitului NATO din Varşovia.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut Finlandei să nu se alăture NATO, susţinând că mişcarea va provoca un răspuns militar din partea Rusiei, a raportat luni agenţia de ştiri TASS.

“Nu credem că vecinii noştri finlandezi vor fi tentaţi să se alăture unei activităţi anti-ruseşti”, a declarat Lavrov.

“Este o problemă pur militară şi tehnică. Dacă o organizaţie, care se prezintă ca un oponent de-al tău, îşi deplasează infrastructura la graniţele tale atunci trebuie să reacţionezi”, a adăugat el.

Avertismentul lui Lavrov este asemănător cu mesajul transmis vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, care a precizat că Rusia apreciază “statutul neutru” al Finlandei şi şi-a îndepărtat trupele de graniţa ruso-finlandeză din respect.

“Vom respecta orice alegere a poporului finlandez. Dar credeţi că vom continua să acţionăm în acest mod [dacă Finlanda se alătură NATO]? Ne-am retras trupele la o distanţă de 1.500 km de graniţă. Credeţi că vor rămâne acolo?” a întrebat liderul de la Kremlin.

Relaţiile Occidentului cu Rusia vor ocupa un loc central în cadrul summitului NATO din Varşovia ce va avea loc în 8-9 iulie. Biroul preşedintelui finlandez a confirmat luni că preşedintele ţării, ministrul Apărării şi ministrul de Externe vor participa cu toţii la summit.