Băsescu: Marea Neagră, un lac rusesc. Putin dacă va forţa lucrurile nu va face decât să lanseze cursa înarmărilor

Mai sunt doar câteva zile până la următorul summit NATO. Fostul preşedinte Traian Băsescu nu este prea optimist cu privire la ceea ce ar putea obţine România în urma acestei reuniuni.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia din 8-9 iulie va fi "un eşec" pentru ţara noastră pentru că nu vom obţine nimic în plus faţă de ultimul astfel de summit, a declarat duminică seară, la postul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu, adăugând că este evident că miza acestei reuniuni va fi frontiera de Est a NATO şi UE şi securitatea ţărilor baltice, a Poloniei, României, Bulgariei şi Turciei.

"Din păcate, acest summit va fi un eşec pentru România şi nu o spun din interes politic, ci o spun ştiind ce poate obţine România, adică nimic, niciun progres faţă de summit-ul din Ţara Galilor, din 2014. Acolo s-a stabilit operaţionalizarea scutului până la următorul summit, acolo am stabilit să avem operaţional un comandament de unitate de divizie, acolo s-a stabilit să avem un comandament de batalion pentru probleme logistice, de îmbinare a forţelor. (...)

Pasul următor era să obţinem şi trupele pe care să le comande acest comandament de divizie (...), pentru că este foarte important să ai comandamentul. În primul rând trebuie să îl populezi cu logistica necesară soldaţilor, adică să ai tancurile, tunurile, rachete, tot ce îti trebuie pentru luptă poziţională, să ai alimentele pentru militari, combustibilul în depozite şi militarii să vină", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

În opinia fostului şef de stat, Marea Neagră este în prezent "un lac rusesc" în contextul în care forţa militară a Kremlinului în acestă zonă este "mult mai mare şi dominantă" în raport cu forţele navele ale NATO. Pe de altă parte, Traian Băsescu a ţinut să puncteze că în jurul Mării Negre şi în proximitatea acesteia sunt o serie de baze aeriene extrem de puternice ale NATO.

Liderul PMP este de părere că Rusia este cea care a încălcat toate regulile, toate angajamentele stabilite, a "ocupat teritorii din Georgia", a "anexat" Ucraina şi a provocat un "război civil" în Estul acesteia şi, în plus, nu şi-a retras nici armamentele din Transnistria.

"Primii care au încălcat toate regulile au fost ruşii, Federaţia Rusă. Ei nu au respectat mai nimic din ce au promis şi atunci trebuie să avem o reacţie de descurajare (...) Acum au ajuns la frontiera NATO, ce aşteptăm, să invadeze Polonia ca să ne trezim (...) Nu, NATO a fost forţat să reacţioneze. (...)

Putin dacă va forţa lucrurile (...) nu va face decât să lanseze definitiv o cursă a înarmărilor, pe care iarăşi o va pierde pentru că nu are forţa Occidentului dacă se va pune problema creşterii cheltuielilor militare", a adăugat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne