Canada va trimite 1.000 de soldaţi în Letonia pentru o brigadă NATO

Canada va trimite 1.000 de soldaţi în Letonia pentru a se alătura unuia dintre batalioanele NATO ce sunt formate în estul Europei într-un spectacol de forţă împotriva Rusiei.
Soldaţi americani în Letonia (arhivă).
Soldaţi americani în Letonia (arhivă). (Captură Foto)

Ministerul canadian al apărării a susţinut într-o declaraţie că ţara sa, împreună cu SUA, Germania şi Marea Britanie, va crea şi va conduce o brigadă pregătită de luptă ce va contribui la consolidarea prezenţei militare a NATO în estul şi centrul Europei.

Declaraţia a mai susţinut că detaliile suplimentare ale trimiterii soldaţilor vor fi prezentate la viitorul summit NATO din Polonia.

Soldaţii americani vor face parte dintr-o forţă NATO de 4.000 de soldaţi ce va fi desfăşurată în statele Baltice şi Polonia pentru a descuraja ameninţările percepute din partea Rusiei.

„În calitate de partener responsabil în lume, Canada stă alături de aliaţii săi NATO pentru a descuraja agresiunea şi pentru a asigura pacea şi stabilitatea în Europa”, a susţinut ministrul canadian al apărării Harjit Sajjan.

Decizia Canadei a avut loc, aparent, după ce preşedintele american Barack Obama a cerut conducerii canadiene să contribuie mai mult la NATO.

NATO plănuieşte să îşi extindă prezenţa militară în estul Europei în mijlocul conflictului din Ucraina şi a desfăşurat recent numeroase exerciţii militare în regiune.

Aproximativ 2.000 de soldaţi NATO au lansat la începutul acestei săptămâni un exerciţiu militar masiv în vestul Ucrainei, care va dura până în 8 iulie.

Rusia a criticat prezenţa militară a NATO în apropierea graniţelor sale, ameninţând că va lua măsuri nespecificate ca răspuns la activităţile alianţei vestice în regiune.