Ucraina a votat o lege ce oferă separatiştilor autonomie condiţionată
alte articole
Parlamentul ucrainean a aprobat, marţi, un proiect de lege care vizează creşterea autonomiei teritoriilor separatiste cu condiţia ca acestea să organizeze alegeri. În ciuda faptului că luptele nu s-au oprit complet, acordul de pace semnat la 12 februarie la Minsk a rămas în picioare.
“Poziţia Ucrainei este aceea că vom discuta cu reprezentanţii din Doneţk şi Lugansk care vor fi aleşi legitim şi în conformitate cu legea ucraineană... în cadrul unor alegeri ce vor fi recunoscute de întreaga lume civilizată”, a declarat marţi liderul ucrainean Petro Poroşenko.
Proiectul de lege permite celor două regiuni să folosească rusa ca limba lor preferată şi să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu Rusia – dar numai după ce separatiştii organizează alegeri locale în baza legii naţionale şi cu monitorizare internaţională. Oficialii ruşi şi separatişti au criticat legislaţia chiar înainte ca Parlamentul ucrainean să o voteze, acuzându-l pe Poroşenko că nu s-a consultat cu reprezentanţii rebelilor, susţine Deutsche Welle.
În favoarea documentului au votat 280 de deputaţi, minimul necesar fiind de 226 de voturi.
De asemenea, cele două Republici au fost declarate teritorii aflate temporar sub ocupaţie, şi acest statut va rămâne în vigoare “până în momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formaţiunilor militare ilegale şi a tehnicii militare, precum şi a combatanţilor şi mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei şi până la restabilirea totală a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat”, conform proiectului de legislaţie.
Proiectul de lege nu a fost acceptat de toţi parlamentarii ucraineni, ceea ce a dus la o întârziere a votului. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko s-a arătat a fi împotriva legii.
“Această lege înseamnă că acei oameni, ale căror mâini sunt pătate cu sânge ucrainean, vor sta în poziţia de candidaţi. Este cineva care se îndoieşte că alegerile din teritoriile ocupate se vor baza pe fraudă? Sau că acei oameni care vor fi aleşi, sunt aceeaşi oameni care au ucis ucraineni şi care ne distrug ţara?”, a declarat Timoşenko, conform ziarului Ukraine Today.
Luptele continuă
Trei soldaţi guvernamentali au murit marţi iar alţii cinci au fost răniţi. Unele victime s-au datorat atacurilor separatiştilor, pe când altele au fost înregistrate când un vehicul militar a trecut peste o mină de teren, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainei, Andrei Lisenko.
Oficialii ucraineni s-au plâns zilnic de faptul că separatiştii continuă să arunce grenade, să lanseze atacuri cu mortiere sau cu arme mici din poziţiile lor. Rebelii separatişti, care au preluat controlul asupra unor părţi din regiunile estice Doneţk şi Lugansk după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, acuză la rândul lor guvernul de la Kiev de încălcarea acordului de încetare a focului, conform Deutsche Welle.
Conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morţi până acum, s-a redus în intensitate după semnarea unui acord de pace în 12 februarie la Minsk între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, crescând speranţele unei păci durabile în regiune.
Rămâne totuşi de văzut dacă acest acord va duce la detensionarea totală a situaţiei sau este doar un moment de linişte înaintea furtunii, în condiţiile în care Kievul a manifestat temeri că Rusia ar putea urmări în continuare să captureze oraşul Mariupol.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.