Rusia doreşte ca SUA şi aliaţii săi să iniţieze lovituri aeriene comune în Siria

Kremlinul a anunţat că ar dori să colaboreze cu SUA şi aliaţii săi, care să iniţieze şi să lanseze atacuri aeriene comune împotriva teroriştilor din Siria. Pe moment însă, oficialii americani ai apărării nu au oferit un răspuns pozitiv.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)

Rusia a declarat că doreşte ca, începând cu această săptămână, coaliţia condusă de SUA să iniţieze lovituri aeriene comune în Siria. Ar putea fi un semn că Moscova încearcă să construiască relaţii mai bune cu Occidentul.

Dar, în acelaşi timp, această schimbare ar putea cauza probleme parteneriatului dintre Rusia şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, conform ziarului american The Washington Post. Gvuernul sirian a beneficiat mult de când Rusia a intervenit în războiul din ţara arabă în noiembrie 2015. SUA şi aliaţii săi doresc ca Assad să fie înlăturat de la putere. În plus, destul de recent, ruşii au declarat la rândul lor că ar putea susţine înlăturarea lui de la putere.

SUA, împreună cu NATO, a încetat operaţiunile militare cu Rusia după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Ei doresc să atace în mod specific Frontul al-Nusra şi alte organizaţii şi grupuri teroriste precum Al-Qaeda şi Statul Islamic care nu au fost incluse într-un acord de încetare a focului în Siria, ce a fost intermediat recent de Rusia şi SUA. În plus, Moscova şi-a exprimat interesul pentru bombardarea convoaielor ce transportă arme şi muniţii şi care traversează graniţa turco-siriană.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a avertizat de asemenea că ţara sa va acţiona unilateral dacă este necesar.

“Propunem ... o acţiune comună între forţa aeriană rusă şi coaliţia condusă de SUA pentru a plănui şi desfăşura lovituri aeriene împotriva Frontului al-Nusra, care nu susţine acordul de încetare a focului, precum şi convoaiele de arme şi luptători care traversează graniţa siriano-turcă”, a precizat Şoigu.

Şoigu consideră că această colaborare ar putea ajuta la lansarea unui proces de pace în ţara arabă zguduită de război.

Oficialii americani ai apărării au declarat că nu există niciun plan pentru extinderea interacţiunilor militare ale SUA cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe