Robert Kaplan: ”Ameninţarea cea mai mare pentru România este o Rusie slabă, nu una puternică”

Analistul de politică externă Robert Kaplan a declarat, în cadrul unei conferinţe, că viitorul Rusiei nu arată bine din cauza crizei economice, iar pentru România ameninţarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă, care este mai agresivă cu vecinii.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
24.05.2016

"Viitorul Rusiei nu arată bine (...) dacă declinul economic continuă, iar Putin se va confrunta cu din ce în ce mai multe provocări pe plan intern, ameninţarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos. (...) Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte ţări precum Moldova şi Ucraina, şi va deveni din ce în ce mai agresivă în zona baltică, în zona Mării Negre", a declarat luni Kaplan, la Ateneul Român, în cadrul unei conferinţe.

Totuşi, analistul american a precizat că situaţia din 2016 este foarte diferită de cea din urmă cu 20 de ani. În ciuda deteriorării economiei, ”Rusia nu mai e slabă şi haotică, e condusă de Putin, care are o viziune geopolitică foarte clară, aceea că Rusia nu a fost invadată numai de Hitler şi Napoleon, dar şi de suedezi, de lituanieni, de polonezi. Prin urmare, Rusia are nevoie de o zonă-tampon, o zonă de influenţă în Europa Centrală şi de Est”. Kaplan a arătat că există semne de întrebare privind NATO, deoarece majoritatea membrilor alianţei nu alocă încă 2% din PIB pentru apărare, aşa cum s-au angajat.

În opinia sa, Rusia va încerca să submineze ţări precum România prin operaţiuni subversive ale serviciilor secrete, prin crimă organizată, prin cumpărarea media prin terţi, folosind orice elemente care "slăbesc legătura cu Vestul şi cu tradiţia occidentală a democraţiei seculare în Europa Centrală şi de Est".

"România ar trebui însă să-şi facă curaj, n-ar trebui să cadă într-un autoritarism precum Ungaria, deoarece nu este compromisă de instituţii slabe care sunt mult mai predispuse să cadă pradă influenţelor ruseşti, precum s-a întâmplat în Bulgaria sau în Serbia. România, dată fiind regiunea în care se află, este destul de puternică, iar geografia ei este mai puţin depărtată de SUA decât în anii 1940", a mai spus Kaplan.

Întrebat de criza greacă, analistul american a arătat că Grecia va rămâne o problemă în UE nu doar pentru că are instituţii foarte slabe şi a fost primită în eurozonă fără să respecte criteriile, ci şi pentru că legăturile ei cu Rusia sunt puternice, atât prin cele două Biserici ortodoxe, cât şi prin concepţia romantică faţă de comunism, pe care ţara nu l-a cunoscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor