Germania: Şeful serviciilor interne de informaţii acuză Rusia de război cibernetic
alte articole
Hans-Georg Maassen, şeful Agenţiei interne de informaţii germane (BfV), a declarat vineri că, în ultimul an, Rusia a lansat atacuri împotriva Parlamentului german, a membrilor NATO şi împotriva unui post de televiziune francez.
“Spaţiul cibernetic este un loc pentru desfăşurarea războiului hibrid. Este un nou spaţiu de operaţiuni pentru spionaj şi sabotaj”, a precizat Maassen.
“Campaniile monitorizate de BfV au legătură în general cu obţinerea de informaţii, adică spionaj”, a precizat el. “Totuşi, serviciile secrete ruseşti au arătat că sunt pregătite să desfăşoare şi operaţiuni de sabotaj”.
Camera inferioară a Parlamentului german a fost atacată anul trecut cu un program de phishing numit Sofacy, care este folosit de grupul de hackeri Pawn Storm din Rusia. Hackerii au dorit aparent să fure date personale şi corporatiste de la Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi de la persoane de mare profil, conform Trend Micro, o firmă specializată în cercetarea problemelor de securitate.
CDU este principalul partid politic din Germania, condus de cancelarul Angela Merkel. Atacul a afectat aparent un computer al departamentului juridic al lui Merkel. Atacul pare să fi fost o încercare de a forţa Germania să abandoneze sprijnul acordat Ucrainei.
Vânarea inamicilor Rusiei
Se estimează că Pawn Storm are legături cu guvernul rus sau face parte din acesta.
“Atacurile cibernetice desfăşurate de serviciile secrete ruseşti fac parte dintr-o serie de operaţiuni internaţionale desfăşurate pe mai mulţi ani şi urmăresc să obţină informaţii strategice. Unele dintre aceste operaţiuni pot fi urmărite încă de acum 7 sau 11 ani”, a susţinut Maassen.
În domeniul sabotajului, se crede că Sofacy a dat jos reţeaua de electricitate a Ucrainei anul trecut.
Grupul Pawn Storm urmăreşte inamicii reali sau imaginari ai Kremlinului, inclusiv guvernul SUA, armata americană, NATO şi guvernele din estul Europei, precum şi guvernul turc, conform mai multor experţi în securitate cibernetică.
“Pawn Storm vizează în mod clar grupurile care ar putea fi percepute ca un risc pentru politica şi interesele Rusiei”, conform Trend Micro.
Hackerii au atacat, de asemenea, canalul de televiziune francez TV5 Monde în aprilie 2015, blocându-i transmisia şi plasând mesaje de propagandă jihadistă pe website-ul postului şi pe conturile sale de pe reţelele sociale.
Până acum, calculatoarele partidului CDU nu au fost compromise, conform unui oficial din Berlin, care a cerut să rămână anonim.
“Cu toate acestea, am făcut schimbări corespunzătoare infrastructurii noastre IT. Nu putem spune nimic din acest motiv”, a susţinut oficialul.