Rusia ar fi pierdut circa 1.800 de vehicule de luptă pe un singur front de luptă, spune un cercetător

Un vehicul rusesc de luptă pentru infanterie BMP-1 abandonat lângă uzina Azovstal din Mariupol. (Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Redacţia
12.10.2024

Un cercetător open-source care monitorizează pierderile militare confirmate vizual în Ucraina a publicat noi date care indică faptul că Rusia a pierdut mai mult de 1.800 de vehicule blindate, tancuri şi alte piese de echipament greu într-un singur asalt de un an, o cifră uluitoare care ridică întrebări cu privire la capacitatea Rusiei de a-şi continua avansul, potrivit Business Insider.

În februarie, Rusia a cucerit oraşul Avdiivka, un bastion ucrainean de lungă durată, după o campanie care a durat luni de zile şi care a contribuit la "una dintre cele mai mari rate de pierderi ruseşti din război de până acum", potrivit informaţiilor militare britanice.

Pierderile Moscovei - atât în echipamente, cât şi în personal - au continuat să crească pe măsură ce trupele ruseşti au avansat în vestul regiunii Doneţk, în cadrul unui atac împotriva poziţiilor apărate de Ucraina care a contribuit la numărul mare de victime din septembrie. Un oficial american a declarat recent că în acea lună s-au înregistrat cele mai multe pierderi ruseşti din întregul război.

La începutul lunii octombrie, două oraşe ucrainene cheie de pe linia frontului, Vuhledar şi Hrodivka, au căzut în mâinile Rusiei în timpul avansării sale spre Pokrovsk, un oraş strategic care serveşte drept nod rutier şi feroviar pentru aprovizionarea avanposturilor militare ucrainene.

În ciuda pierderilor importante de echipamente, forţele ruse nu au reuşit încă să obţină câştiguri tactice concrete în regiune, avansând doar aproximativ 40 de km spre oraşul-cheie ucrainean.

Un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului a afirmat că pierderile raportate se ridică la cel puţin cinci divizii de vehicule de luptă, raportul citând un cont X open-source care urmăreşte pierderile de vehicule şi echipamente ruseşti confirmate vizual.

Forţele ruse au pierdut, de asemenea, rachete, sisteme antiaeriene şi drone în ofensiva sa de-a lungul frontului de est. Aceasta este o defalcare a pierderilor importante care ar putea pune în pericol capacitatea Rusiei de a-şi extinde câştigurile de pe câmpul de luptă.

Vehicule de luptă

Până la începutul lunii octombrie, Rusia a pierdut puţin peste 1.000 de vehicule blindate de luptă şi vehicule de mobilitate a infanteriei, ceea ce echivalează aproximativ cu patru până la cinci divizii de infanterie mecanizată de vehicule militare, a constatat contul open-source.

Majoritatea pierderilor de vehicule de luptă provin din ofensiva rusă spre Pokrovsk, după ce forţele ucrainene au distrus 835 din cele 1.020 de vehicule blindate. Vehiculele distruse implică un bilanţ uman. Un vehicul amfibiu de luptă BMP-1, de exemplu, este echipat cu trei soldaţi şi poate transporta până la opt pasageri.

Un comandant militar ucrainean a raportat că Rusia a pierdut până la 90% din vehiculele utilizate în atacuri mecanizate în regiunea Doneţk în vara anului trecut, a scris ISW.

Însă pierderile de echipamente ruseşti ar putea fi chiar mai mari, având în vedere că datele din surse deschise se bazează pe verificarea imaginilor făcute publice ale vehiculelor distruse sau abandonate. În februarie, Institutul Internaţional Britanic pentru Studii Strategice, un think tank global de apărare, a estimat că forţele ruse pierd anual peste 3.000 de vehicule blindate de luptă.

Tancuri

Cel puţin 539 de tancuri ruseşti au fost, de asemenea, pierdute în această campanie - dintre care aproximativ 70% au fost distruse de forţele ucrainene în timpul asaltului Rusiei în estul Ucrainei.

Contul X a constatat că, numai în ultima lună, forţele ruse au pierdut 25 de tancuri şi 59 de vehicule blindate, ceea ce, potrivit ISW, echivalează cu două batalioane de echipament mecanizat.

Pierderea Rusiei a fost câştigul Ucrainei, deoarece trupele repară şi redistribuie tancurile avariate sau capturate pentru a contracara forţele ruse.

Sisteme de rachete cu lansare multiplă

Cel puţin 22 de sisteme de rachete cu lansare multiplă se numără, de asemenea, printre pierderile de echipamente grele ale Rusiei, arată datele din surse deschise.

MLRS au fost elemente esenţiale în arsenalul Rusiei, permiţându-i să transporte şi să lanseze tiruri de rachete împotriva apărării ucrainene. Avantajul oferit de artilerie trupelor ruse şi atacurile neîncetate ale ruşilor cu bombe glisante au forţat soldaţii ucraineni să se retragă.

Artilerie

Pierderile de echipamente grele ruseşti au inclus, de asemenea, 11 sisteme de artilerie remorcate şi 51 de sisteme de artilerie autopropulsate.

Rusia are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte artileria faţă de Ucraina, producând şi achiziţionând mai multe obuze decât Ucraina şi aliaţii săi. Un general american de rang înalt a avertizat în aprilie că avantajul Rusiei se va dubla pe măsură ce penuria de aprovizionare va continua să afecteze stocurile Ucrainei.

Drone şi avioane

Rusia a suferit, de asemenea, pierderi aeriene, inclusiv cel puţin 13 drone de recunoaştere care cercetau liniile ucrainene în căutarea poziţiilor trupelor şi a ţintelor de atac.

În iulie, un avion de atac rusesc Su-25 şi un elicopter de transport Mi-8 au fost doborâte în apropiere de Pokrovsk de forţele ucrainene care au folosit tunuri antiaeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor