Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA, susţine un fost director CIA

Fostul director al CIA John Brennan a declarat marţi că Rusia a interferat brutal în alegerile prezidenţiale americane, acuzaţie negată de Moscova.
John Brennan, fost director al CIA.
John Brennan, fost director al CIA. (Getty Images)

John Brennan, unul dintre cei mai controversaţi directori CIA din ultimii ani, a declarat în cadrul unei comisii a Congresului american că a devenit clar, vara trecută, că Moscova a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA, adăugând că l-a avertizat personal pe directorul Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) că o astfel de interferenţă va afecta relaţiile dintre cele două ţări.

“Ar trebui să fie clar tuturor că Rusia a interferat cu neobrăzare în procesul alegerilor noastre prezidenţiale în 2016 şi că au desfăşurat aceste activităţi în ciuda protestelor noastre şi a avertizărilor speciale de a nu face acest lucru”, a declarat Brennan, în cadrul unei audieri în Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

John Brennan este un apropiat al lui Barack Obama, care s-a implicat masiv în campanie împreună cu o mare parte din administraţia sa, de partea candidatului democrat, Hillary Clinton.

Potrivit declaraţiilor sale, Brennan ar fi fost primul oficial american care a discutat cu ruşii despre problema interferării în alegerile prezidenţiale, citând o întâlnire pe care a avut-o pe 4 august 2016 cu directorul FSB, Alexander Bortnikov.

Brennan a declarat că ulterior i-a informat pe fostul preşedinte american Barack Obama şi pe alţi oficiali de top şi că a discutat despre această problemă cu lideri congresionali republicani şi democraţi în august şi septembrie anul trecut.

În declaraţiile făcute în faţa Comisiei, Brennan a subliniat totuşi că nu a găsit vreo dovadă că Donald Trump ar fi colaborat cu Federaţia Rusă.

Agenţiile americane de informaţii au ajuns, la începutul acestui an, la concluzia că Moscova a obţinut şi divulgat emailuri ale unor democraţi de top ca parte a unei acţiuni complexe de influenţare a campaniei prezidenţiale cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige în cele din urmă preşedinţia.

Mai multe investigaţii FBI şi congresionale analizează presupusa interferenţă rusă, dar atât Moscova cât şi Trump au negat în mod constant acuzaţiile.

Preşedintele american Donald Trump a fost intens criticat pentru neaşteptata şi recenta concediere a directorului FBI James Comey. După demiterea sa, Comey a susţinut că Trump i-ar fi cerut să oprească o anchetă asupra legăturilor cu Rusia ale generalului Michael Flynn, fostul său consilier pe probleme de securitate naţională.

Însă Comey, care, cu câtva timp în urmă declarase că nu au existat presiuni asupra departamentului în acest sens, nu a prezentat nicio dovadă concretă despre presupusa cerere făcută de Trump.

Învinuirile scurse în presa apropiată de serviciile de informaţii ale SUA, privind presupusa alegătură dintre Trump şi Moscova, au rămas până în prezent nedovedite, în ciuda presiunii imense exercitate de establishmentul american.

Trump a negat acest lucru şi – în cadrul unei conferinţe comune de presă, din 18 mai, cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, aflat în vizită în SUA – a criticat investigaţia FBI asupra presupuselor legături dintre compania sa şi Rusia, descriind-o ca o “vânătoare de vrăjitoare” şi condamnând-o, totodată, că are scopul de a “diviza ţara”.