Rudele persoanei decedate din cauza coronavirusului: Nu putem ieşi din sat, suntem în carantină. Trebuie să aducă cineva cadavrul până aici

(YouTube Screenshot)

Miercuri dimineaţa, în Republica Moldova a decedat o persoană înfectată cu virusul Wuhan după ce „a fost tratată la Spitalul Clinic Republican (SCR). Persoana care a decedat este o doamnă de 61 de ani, care avea şi alte boli cronice”, iar rudelor li s-a spus: „veniţi cu sicriul, v-o dăm împachetă în sac”.

Menţionăm că soţul victimei este infectat şi se află în acest moment la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău, la fel ca şi alte rude de fapt, întrucât până să se simtă rău, femeia care a venit recent din Italia a comunicat cu mai multe persoane.

Din informaţiile făcute publice până acum, se ştie că satul Bălceana din raionul Hânceşti de unde a fost pacienta decedată se află în prezent în carantină, dar sunt şi foarte mulţi bolnavi în regim de supraveghere.

Deşi autorităţile încearcă să arunce toată toată vina pe umerii femeii decedate, acuzând-o că nu ar fi respectat regimul de izolare după ce a revenit din Italia, amintim că duminică 15 martie, în raionul Hânceşti au avut loc alegeri, iar guvernarea socialistă avea informaţii deja despre acest caz de infecţie cu coronavirus, dar au insistat să aibă loc alegerile, după care, chiar a doua zi au declarat stare de urgenţă pe tot teritoriul R.Moldova.

Primarul satului a afirmat că abia de a găsit câţiva bărbaţi care să sape groapa şi că „noi nu putem să ieşim din sat niciunul, că suntem în carantină. Trebuie să aducă cineva cadavrul până aici. Numai mortul intră în sat, restul nu intră nimeni”, potrivit jurnal.md după ce au reuşit să discute cu rudele.

„Mi s-a spus: dacă veniţi cu întrebări, trebuie să veniţi şi cu soluţii. Veniţi cu sicriul, v-o dăm împachetă în sac. Cum să vin cu sicriul, noi suntem în stare de urgenţă, acolo satul e în carantină. Soţul este internat, sunt internate şi alte două surori. Mă uit la televizor că ei spun că totul e bine, dar soţul ei stă în spital şi spune că de la început nici hârtie igienică nu era la blocul sanitar”, a menţionat una dintre rude.

„Dacă statul acesta e aşa de impotent, am vorbit cu preşedintele raionului, care mi-a zis să caut sicriu, maşină. Ei trebuie să dea maşină specială”, a comentat o altă rudă a persoanei decedate.

Potrivit sursei citate, rudele femeii decedate au mărturisit că „pe 3 martie, a venit în RM cu avionul. Soţul a întâlnit-o la aeroport, însă nimeni nu le-a spus despre autoizolare, nimeni nu le-a explicat nimic. La câteva zile a simţit primele simptome de răceala, tuşea. Pe 9 martie s-a dus la punctul medical din sat, apoi la Cărpineni, iar de acolo la Spitalul din Hânceşti. De acolo a venit acasă.

A doua zi, pe 10 martie soţul a sunat la 112 şi a fost dusă la spitalul Toma Ciorbă. Acolo medicul de gardă a început a ocărî că ʻce aţi adus-o pe femeia asta sănătoasă la spital?ʼ. Ea a spus că a zburat cu avionul din Italia pe data de 3 martie. La spital a fost examinată, a fost testată. Testul a arătat negativ la COVID-19. Pe 11 martie a fost externată cu diagnoza pneumonie, cu monitorizare la medicul de familie. Pe 12 martie iar a sunat la urgenţă şi a fost dusă la Toma Ciorbă, unde deja s-a confirmat testul”.

Amintim că miercuri seara din 63 de persoane suspectate de infecţia cu virusul Wuhan în Moldova, 6 au fost confirmate cu rezultat pozitiv, trei de import şi trei cu transmitere locală. „În total, astăzi avem testate 372 persoane, dintre care 36 cu rezultat pozitiv”, a menţionat directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Totodată, În Moldova a fost înregistrat un deces, dar şi o persoană vindecată şi externată.

Giorgio Gori, primarul din Bergamo, Italia, susţine că pompele funebre din oraşul său sunt acum „în imposibilitatea de a procesa toate cererile pe care le are”, deoarece există prea multe cadavre ale celor care au murit din cauza infecţiei cu virus Wuhan. „Crematoriul nu mai face faţă”, a spus Gori. „Cuptorul din oraşul Bergamo nu este în măsură să proceseze toate cererile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe