Pieţele financiare în criză majoră. Guvernele injectează sume masive pentru a susţine încrederea

Christine Lagarde (John Thys/AFP via Getty Images)
A.P.
19.03.2020

Liderii mondiali s-au grăbit să sprijine pieţele afectate de panică, miercuri, injectând lichidităţi în sistemul financiar, în timp ce investitorii vindeau active şi refugiindu-se în dolari în numerar pe fondul răspândirii pandemiei produse de virusul Wuhan.

Guvernele din Statele Unite, Europa şi Asia au recurs la acţiuni de urgenţă, întrucât pandemia a lovit drastic economiile, cu consumatori carantinaţi, lanţuri de aprovizionare rupte, transport paralizat şi magazine epuizate.

Au fost raportate la nivel mondial aproape 219.000 de cazuri de virus, şi peste 8.900 de decese legate de virus - iar cifrele oficiale le includ pe cele ale Chinei, care nu pot fi verificate şi sunt considerate mult mai mari.

Banca Centrală Europeană a lansat noi achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 de miliarde de euro (817 miliarde USD) în cadrul unei reuniuni de urgenţă miercuri seara, în scopul de a preveni o recesiune profundă care ameninţă să depăşească în magnitudine criza financiară globală din 2008-09.

„Timpurile extraordinare necesită acţiuni extraordinare”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, pe fondul îngrijorării că tensiunile provocate de crize înfiorătoare ar putea, în cele din urmă, să distrugă zona euro.

În Statele Unite, Federal Reserve şi-a derulat cel de-al treilea program de credit de urgenţă în două zile, menit să susţină industria de fonduri mutuale, a cărei valoare s-ar estima la 3,8 trilioane USD - pentru cazul în care investitorii încep să efectueze retrageri rapide.

Duminică, Fed a redus ratele dobânzilor la aproape zero şi a injectat sute de miliarde de dolari în achiziţiile de active, în timp ce Administraţia preşedintelui Donald Trump a elaborat o propunere de stimulare şi salvare de 1 trilion de USD.

În Detroit, cei trei mari producători auto - Ford Motor, General Motors şi Fiat Chrysler Automobiles - au confirmat că ar închide fabricile americane, precum şi fabricile din Canada şi Mexic.

Lira sterlină britanică GBP a căzut la cel mai scăzut nivel faţă de dolar începând cu 1985, întrucât guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a spus că nu va exclude nimic atunci când a fost întrebat despre tipărirea de bani pentru a da cecuri persoanelor fizice aflate în nevoie.

Marea Britanie a ordonat închiderea tuturor şcolilor începând de vineri, deoarece numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut cu 48% miercuri, când cabinetul a început a testeze serios cetăţenii.

Coreea de Sud a avertizat cu privire la o criză globală a creditelor şi a spus că a creat fonduri de criză pentru a stabiliza pieţele financiare.

Băncile centrale din ţările emergente din Brazilia până în India au intervenit în această săptămână pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale şi a preveni o creştere substanţială a costurilor împrumuturilor care ar pune mai multă presiune asupra economiilor.

În ciuda acelor mişcări, care împreună cu alte injecţii de lichidităţi şi stimulări anunţate în ultimele săptămâni au atins niveluri nevăzute de la al doilea război mondial, aproape fiecare piaţă bursieră din Asia era în roşu, Seul, Jakarta şi Manila atingând zilnic limite de pierdere care declanşează suspendarea tranzacţionării.

Pe pieţele valutare, toate monedele cu excepţia dolarului şi a euro, s-au prăbuşit.

Economiştii J.P. Morgan au prognozat că economia Statelor Unite vă scădea cu 14% în următorul trimestru, iar economia chineză cu peste 40%.

Nu doar criza cauzată de pandemia virusului Wuhan a generat furtuna care a lovit bursele. Tensiunile dintre cele două superputeri ale lumii au atins unele dintre cele mai ridicate niveluri.

Preşedintele american, Donald Trump, a întărit miercuri retorica împotriva Chinei cu privire la coronavirus, afirmând că Beijingul ar fi trebuit să acţioneze mai repede pentru a avertiza lumea şi respingând criticile că folosirea expresiei „virus chinez” este rasistă.

Cuvântarea dură a lui Trump a marcat o escaladare a războiului de cuvinte între cele mai mari două economii ale lumii.

Numărul cazurilor de infecţie cu virus Wuhan din SUA a ajuns la aproape 8.000, iar numărul morţilor la cel puţin 151. Milioane de americani stau acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor