Experţi - înregistrarea audio a zborului Malaysian Airlines MH370 a fost editată

Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele  controlate de talibani din Afganistan.
Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan. (youtube.com)

Înregistrările audio ale convorbirilor finale dintre piloţii avionului Malaysian Airlines MH370, dispărut fără urmă la 8 martie, şi echipele de controlori de trafic aerian au fost publicate de către anchetatori pentru prima dată joi, însă acestea se dovedesc a fi editate.

Au trecut aproape două luni de când avionul a dispărut şi, în ciuda atenţiei sporite acordate de mass-media internaţională, nu s-au realizat deloc progrese în descoperirea unor indicii concludente cu privire la soarta avionului Boeingului 777.

După publicarea celor 7 minute de înregistrări audio ale convorbirilor finale dintre piloţii avionului şi echipele de controlori de trafic aerian de la sol, mai mulţi experţi au ajuns la o concluzie surprinzătoare: înregistrările au fost "editate", ceea ce i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă întreaga conversaţie nu a fost cumva fabricată într-un studio, şi dacă da, de ce? Şi ce anume ascunde guvernul malaiezian (fie singur, sau alături de alte ţări).

Analiştii care au ascultat înregistrările nu ştiu de ce au fost editate, dar au descoperit cel puţin patru întreruperi clare în înregistrarea audio arată ca şi cum a fost alterată prin editare.

"Este foarte ciudat", a declarat investigatorul criminalistic şi expertul audio-video Ed Primeau, care a analizat sute de înregistrări audio. Acesta a explicat că începutul şi sfârşitul înregistrării sunt de înaltă calitate, cu un zgomot de fundal redus, ceea ce înseamnă că zgomotul ambiental de fond este aproape inexistent. Spre deosebire de partea din mijloc.

"La minutul 01:14 se schimbă tonul de pe înregistrare, se pare că cineva ţine un recorder digital lângă difuzor, aşa că este un feedback microfon-difuzor. Este o chestie destul de importantă, deoarece ridică primul indiciu că acolo, eventual, ar fi unele editări", a declarat acesta.

Următoarea parte care ridică semne de întrebare este de la minutul 02:06, a precizat investigatorul.

"Eu pot auzi zgomot în cameră odată cu creşterea nivelului de zgomot de fundal. Aud cum este închis un fişet, pot auzi cum sunt amestecate hârtii. Eu sunt în continuare convins că începând de la minutul 1:14 continuând de la 02:06 - 02:15, este un recorder digital ţinut lângă difuzor".

Pauzele lungi în comunicare de-a lungul înregistrării implică, de asemenea, unele editări, a adăugat acesta.

"Dar, cu toate acestea, la 6:17, există o editare mare, deoarece conversaţia este întreruptă. S-a întrerupt. Chiar tonul se schimbă din nou", a subliniat acesta. "Atunci când autentificaţi o înregistrare dintr-un punct de vedere criminalistic, nivelul zgomotului de fundal este o parte foarte importantă a procesului. Dintr-o dată, ne întoarcem la aceeaşi calitate şi la nivelul de zgomot extrem de redus pe care l-am avut-o la începutul înregistrării".

Kent Gibson, un examinator audio din cadrul Biroului de Criminalistică din Los Angeles, a adăugat că ar exista modificări suplimentare de la 02:11 şi 05:08, şi este de acord că se aude ca şi cum secţiunea de mijloc a fost înregistrată cu un recorder pus în apropierea unui difuzor.

"Puteţi auzi, la 04:07, paginile se întorc sau o persoană care respiră, ceea ce este neobişnuit", a precizat acesta.

În timp ce nu este neobişnuit ca fundalul înregistrării să se schimbe atunci când o comunicare din cabină se întoarce de la centrul de control de la sol la controlorii de trafic aerian - care s-a întâmplat aproximativ patru minute în această înregistrare - asta nu explică zgomotele care sunt auzite.

"Nu este neobişnuit să fie clicuri, atunci când apasă butonul de pe microfon, dar este foarte neobişnuit să existe o tulburare. În mod normal, nu ar trebui să fie niciun zgomot de fundal", a declarat Gibson.

"Nu ar fi de neconceput să fie un cuvânt trunchiat, pentru că dacă cineva da drumul la butonul microfonului, s-ar putea să îi taie cuvântul", a precizat acesta. "Dar ar fi foarte neobişnuit să găseşti o diferenţă de zgomot de fundal, ceea ce sugerează că autorităţile malaeziene sau altcineva, a făcut modificări dintr-un motiv sau altul".

Deci, de ce au fabricat înregistrările autorităţile? Simplu: Este posibil ca pilotul să fi spus ceva care guvernul nu a vrut să se afle.

Gibson susţine că este posibil ca înregistrările să fi fost editate de către autorităţile malaeziene "în cazul în care pilotul a dat un indiciu pe care ei nu au vrut să-l dezvăluie, în cazul în care el a spus ceva care nu se potriveşte cu versiunea adoptată de guvernul malaiezian".

Dar, acesta a adăugat: "Este mult mai probabil să fie un lucru accidental. Dar nu este modul în care să se ocupe de probe".

Acest lucru nu dovedeşte neapărat ceva despre anchetă, a adăugat expertul. "Din păcate, nu există probleme ale versiunii oficiale, cu excepţia existenţei modificărilor. Dar există editări clare", a subliniat acesta.

"Sunt indicii care au de-a face cu desfăşurătorul în timp, cu radarul, pe care le au la dispoziţie, dar nu le fac disponibile", a declarat Tom Owen, un consultant pentru Servicii Criminalistice Owen şi preşedinte emerit al Consiliului American de Probe Înregistrate care a analizat înregistrarea. "Ei nu ar da nicio informaţie secretă care ar fi edificatoare pentru public".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe