MH370 oficial: avionul a fost pilotat jos pentru a se evita radarul

Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele  controlate de talibani din Afganistan.
Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan. (youtube.com)

Misterul avionului MH 370 dat dispărut în condiţii extrem de misterioase ia amploare. După ce echipa australiană de căutare a încetat să primească semnale de la cutia neagră a avionului, a apărut o nouă teorie legată de dispariţia cursei.

După ce a dispărut de pe ecranele radar, avionul Malaysia Airlines a fost ”manevrat precum un avion cu reacţie” pentrru a evita să fie detectat de radar, au susţinut oficialii echipei de investigaţii a armatei malaeziene, publicate de New Straits Times.

Avionul a ”zburat cu o viteză foarte mare la o altitudine foarte joasă pentru a se evita radarul”, au adăugat oficialii malaezieni.

Este posibil ca avionul să fi fost ridicat la o altitudine de aproximativ 13.700 - cu 3.000 de metri mai mult decât altitudinea de croazieră normală – după ce a dispărut iar apoi a fost adus la o altitudine de 1.500, conform echipei de investigaţii.

Copilotul Fariq Abdul Hamid a încercat să dea un telefon în timpul zborului cu puţin timp înainte ca avionul să dispară, nota New Straits Times din Malaezia, ipoteză ce se potriveşte cu teoria altitudinii joase. Ca semnalul telefonic să ajungă la turnul de telecomunicaţii din apropierea oraşului Penang, avionul ar fi trebui să zboare sub 3.500 de metri. Conform mărturiilor scoase la iveală luni, semnalul telefonic s-ar fi încheiat brusc înainte ca legătura telefonică să poată fi stabilită.

Această ipoteză se potriveşte şi cu anunţul făcut de un ziar din Rusia, în urma informaţiilor furnizate de serviciile de securitate ruse, care sugerau că avionul ar fi fost deturnat de terorişti spre Afganistan, lângă graniţa cu Pakistan. Ca avionul să ajungă din nordul Taiwanului până în Afghanistan fără să fie depistat pe radar, ar fi trebuit să zboare la o altitudine joasă.

Presa rusă mai susţine că avionul ar fi fost deturnat din cauza experţilor în tehnologie aflaţi de la bord. După noile scenarii iniţial, "teroriştii" ar fi plănuit să ceară o recompensă dar ceva i-a făcut să se răzgândească. Toţi cei 239 de pasageri ai avionului ar fi în viaţă.

Raportul ziarului malaezian a fost respins de către Ministerul Apărării din Malaeziei şi de către ministrul Transportului Hishammuddin Hussein care susţinea că dacă ar fi fost adevărat, ar fi fost informat de existenţa apelului telefonic mult mai devreme.

Această nouă teorie vine într-un moment în care se susţine că bateriile cutiei negre a avionului ar fi murit. Cele mai puternice semnale, ce ar fi fost emise de cutia neagră pe 8 aprilie, veneau de la 4.500 metri sub nivelul mării. Semnalele cutiei negre ar fi redus zona de căutare la un perimetru de mărimea oraşului Los Angeles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe