AirAsia va fi prima companie care va verifica paşapoartele prin Interpol

Cea mai mare companie de transport aerian de persoane, AirAsia, a anunţat marţi la Kuala Lumpur, că va fi prima companie de zbor care va verifica paşapoartele tuturor pasagerilor săi folosind informaţiile din baza internaţională de date a Interpol-ului. Începând cu sfârşitul lunii mai, actele de călătorie ale pasagerilor vor fi comparate cu cele 42 de milioane de documente furate sau pierdute, înregistrate în baza de date Interpol.
Avioane ale companiei aeriene AirAsia. (Epoch Times)
Ioana Florea
14.05.2014

Cea mai mare companie de transport aerian de persoane, AirAsia, a anunţat marţi la Kuala Lumpur, că va fi prima companie de zbor care va verifica paşapoartele tuturor pasagerilor săi folosind informaţiile din baza internaţională de date a Interpolului. Începând cu sfârşitul lunii mai, actele de călătorie ale pasagerilor vor fi comparate cu cele 42 de milioane de documente furate sau pierdute înregistrate în baza de date a Interpolului.

Dispariţia airbus-ului Malaysia Airlines Flight 370 de acum 2 luni a dezvăluit o mare deficienţă în securitatea aviatică, atunci când s-a descoperit că doi dintre pasageri s-au urcat la bordul avionului cu paşapoarte furate. Interpolul declară că are informaţii despre furtul paşapoartelor respective, dar că autorităţile nu au verificat baza lor de date.

AirAsia, cu sediul central situat tot în Malaezia, a anunţat că va folosi sistemul “I-Checkit”, al Interpolului, pentru scanarea paşapoartelor la check-in-ul pasagerilor. Acest proces va fi aplicat celor 600 de zboruri internaţionale zilnice de pe cele 100 de aeroporturi din regiune.

“AirAsia stabileşte noul standard pentru securitatea aeriană” a afirmat Ronald K. Noble, Secretarul General al Interpol-ului. “Asta va ridica ştacheta pentru siguranţa pasagerilor în întreaga industrie aeriană ”, a mai adăugat acesta.

AirAsia susţine că nu vor fi furnizate Interpolului datele personale ale călătorilor, ci vor fi transmise doar numărul paşaportului şi ţara emitentă. În cazul în care există o potrivire între datele transmise şi baza de date a documentelor furate sau pierdute, vor fi notificate automat autorităţile locale şi Interpolul.

Mai puţin de 10 ţări recurg la confruntarea sistematică a datelor documentelor de călătorie cu baza de date a Interpolului, peste un miliard de persoane au zburat anul trecut fără ca datele să le fie confruntate în acest fel, declară Interpolul.

“Companiile aeriene nu vor mai trebui să se bazeze doar pe scanarea naţională a paşapoartelor pentru a-i proteja pe călători de terorişti şi alţi criminali care se folosesc de paşapoarte furate pentru a se urca la bordul aeronavelor. La fel ca AirAsia, vor putea să facă şi ei asta”, afirmă Noble.

Poliţia malaeziană a declarat că cei doi pasageri care foloseau paşapoartele furate, pe Zborul MH370 al Malaysia Airlines, nu erau terorişti ci iranieni care încercau să emigreze ilegal în Europa.

Boeing-ul 777 cu cei 239 de pasageri, care zbura din Kuala Lumpur spre Beijing a dispărut pe data de 8 martie, ultima poziţie înregistrată a acestuia fiind în mijlocul oceanului Indian, la vest de Perth, Australia, conform guvernului malaezian. Avionul nu a fost găsit încă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor