Zborul MH730 al Malaysia Airlines transporta două tone de încărcătură misterioasă

Avionul companiei Malaysia Airlines ar fi fost doborât pentru a evita un atac terorist.
Avionul companiei Malaysia Airlines ar fi fost doborât pentru a evita un atac terorist. (youtube.com)

Este clar că avionul Boeing al Malaysia Airlines, dispărut cu două luni în urmă, nu va mai fi găsit niciodată din motive care ţin ori de natura dispariţiei, ori din cauză că dispariţia acestuia a fost acoperită de persoane de la cele mai înalte niveluri.

NBC preciza că înregistrarea controlului de trafic aerian privind avionul a fost editată, ceea ce sugerează că guvernul este unul din complicii la incident. Cel mai probabil zborul MH730 va fi dat uitării în scurt timp iar locul unde a sfârşit va rămâne un mister.

Totuşi, în ultima săptămână a apărut o nouă controversă care înconjoară ultimul voiaj al zborului MH370.

Recent, autorităţile au publicat o declaraţie de expediţie privind încărcătura din cala avionului, ce trebuia în mod normal să fie publicată chiar în ziua dispariţiei, dar în schimb documentul a fost ţinut secret timp de două luni.

Pe pagina a cincea a documentului, într-o chitanţă de expediţie de la NNR Global Logistics din Penang către JHJ Internaţional Transportation din Beijing, sunt specificate două colete care conţin 200 de bucăţi de baterii litium-ion, cântărind aproximativ 2.453 de kilograme.

Până aici totul pare în regulă. Totuşi, există o diferenţă majoră între greutatea încărcăturii aşa cum rezultă ea din declaraţia de expediţie şi ceea ce a declarat Malaysia Airlines cu privire la această greutate.

Compania aeriană a declarat că bateriile litium-ion transportate în avion cântăreau puţin peste 200 de kilograme, chiar dacă în declaraţia de expediţie încărcătura „consolidată” este inventariată cu greutatea de 2.453 de kilograme.

„Aproximativ două tone, echivalentul a 2.453 de kilograme de marfă, au fost declarate în bloc pe o singură chitanţă de expediţie aeriană. Această chitanţă sumariza de fapt conţinutul a cinci chitanţe de expediţie defalcate, dintre care două precizau expedierea de baterii litium-ion cu o greutate totală de 221 kg. În celelalte trei chitanţe detaliate, corespunzătoare restului de 2.232 kg ale încărcăturii, au fost declarate accesorii radio şi încărcătoare”, conform comunicatului Malaysia Airlines (MAS).

Totuşi, aceste informaţii nu au fost publicate până acum şi nu sunt specificate nici în declaraţia de expediţie a încărcăturii, conform Star.

Conform campaniei NNR Global Logistic, bateriile formau numai o mică parte din încărcătura „consolidată” de 2.453 kg.

Chiar dacă MAS spunea că bateriile cântăreau 221 de kilograme, un purtător de cuvânt al companiei spunea că acestea cântăresc mai puţin de 200 de kilograme. De asemenea, acesta nu a precizat în ce constau celelalte 2.253 de kilograme de încărcătură.

„Nu pot să dezvălui mai mult din cauza unei investigaţii actuale. Am fost informaţi de consilierii legali să nu discutăm despre asta”, spune purtătorul de cuvânt al MAS.

Este posibil ca aceiaşi consilieri legali să fi „sfătuit” şi guvernul malaezian când a editat înregistrările controlului de trafic aerian.

Purtătorul de cuvânt MAS a declarat că nu poate publica numele companiei care a fabricat bateriile.

Directorul MAS, Ahmad Jauhari Yahya, a anunţat pe 24 martie că 200 de kilograme de baterii litium-ion se aflau la bordul avionului, precizând că sunt bine împachetate.

Autorităţile malaeziene au publicat, joi, o listă completă a încărcăturii împreună cu raportul preliminar. Acesta arăta că NNR Global a transportat 133 de bucăţi dintr-un produs, cântărind 1,99 de tone, şi 67 de bucăţi dintr-un alt produs, cântărind 463 de kilograme, având o cantitate totală de 2,453 tone. Nici numărul bateriilor şi nici greutatea lor nu a fost specificată.

Declaraţia de expediţie conţinea şi o specificaţie care preciza că încărcătura ar trebui mânuită cu grijă şi că prezintă riscuri de inflamabilitate. Sursa care ar fi provocat incendiul a fost subiectul multor teorii privind dispariţia avionului.

Ce pot conţine cele două tone de încărcătură, despre care nu s-a oferit nicio informaţie, putem numai specula.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe