Rubla - nou record negativ comparativ cu dolarul

(MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Pe fondul comentariilor Băncii Sistemului federal de rezervă, care au ridicat cota dolarului, şi a speculaţiilor provocate de şedinta Băncii Centrale ruse pe tema ratelor valutare, rubla a scăzut la o nouă cotă valutară joi, atingând recordul negativ de 43 de ruble pentru un dolar, relatează Moscow Times.

Până la o ora 7:25 GMT, rubla şi-a revenit uşor dar era în continuare cu 0,5 mai slabă comparativ cu dolarul, la 43,41. Cursul de schimb cu moneda euro a scăzut cu numai 0.06%, până la 55.66 de ruble.

Influenţată şi de preţurile în scădere ale ţiţeiului, rubla şi-a pierdut aproape un sfert din valoare în comparaţie cu dolarul pe parcursul acestui an din cauza rolului avut în criza din Ucraina şi a cererii de monede externe din partea firmelor ruse care au fost excluse de pieţele de capital din Occident.

Piaţa monetară aşteaptă ca Banca Centrală ruse să ia, vineri, o decizie privind ratele valutare, estimând că ratele valutare se vor ridica pentru a combate inflaţia mare şi pentru a sprijini rubla.

Miercuri, rubla a scăzut pentru prima oară la o cotă mai ridicată de 43 de ruble pentru un dolar, la câteva ore după ce Banca Sistemului de rezervă federală şi-a încheiat programul lunar de achiziţionare a obligaţiunilor şi a prezentat o apreciere pozitivă a previziunilor economice ale Statelor Unite.

Comentariile Băncii de rezervă federală au ridicat cota dolarului, deoarece comercianţii şi-au retras aşteptările privind data la care Banca de rezervă federală va ridica rata de dobânzilor, şi au aplicat presiuni asupra activelor de pe piaţa emergentă, care au fost sprijinite de o politică monetară foarte liberală a celei mai mari economii din lume.

Acţiunile ruse au fost afişate joi având o rată mixtă, în timp ce indexul RTS calculat în dolari a scăzut cu 1,3%, până la 1.045 de puncte, pe fondul slăbirii rublei.

Omologul său calculat în ruble, indexul MICEX s-a comercializat cu 0,1% mai mult, ajungând la o cotă de 1.440 de puncte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie