Membrii Ambasadei SUA la Moscova hărţuiţi ca în timpul Războiului Rece

Numărul incidentelor precum intimidările şi hărţuirile care îi vizează pe diplomaţii americani din Capitala Rusiei s-a mărit în ultimii ani ajungând la nivelul celor din timpul Războiului Rece, au acuzat oficialii americani, referindu-se la acţiunile Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus, potrivit Mediafax.
Forţe de ordine din Rusia (Alexander Hassenstein / Getty Images)
Flori Mladin
29.10.2014

Numărul incidentelor precum intimidările şi hărţuirile care îi vizează pe diplomaţii americani din Capitala Rusiei s-a mărit în ultimii ani ajungând la nivelul celor din timpul Războiului Rece, au acuzat oficialii americani, referindu-se la acţiunile Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus, potrivit Mediafax.

Numărul crescând al incidentelor i-a determinat pe oficialii de la Washington să discute despre aceste incidente cu oficialii ruşi de la cel mai înalt nivel, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, relatează ABC News.

Diplomaţii americani susţin că hărţuirea s-a amplificat în acest an în contextul deteriorării relaţiilor SUA-Rusia ca urmare a crizei ucrainene.

Unele situaţii par neînsemnate, oficialii americani constatând că lucrurile din casă sunt mutate din locul lor normal sau că o fereastră este deschisă în toiul iernii. În alte cazuri, agenţii de securitate au încercat să interfereze cu activitatea diplomatică tulburând întâlnirile cu oficialii ruşi.

Totodată, gardienii care păzeau ambasada au hărţuit angajaţii şi vizitatorii care încercau să intre în clădire. Cetăţenii ruşi care lucrau sau se întâlneau cu diplomaţii americani au fost, de asemenea, intimidaţi, unii dintre ei chiar fiind avertizaţi de anumiţi indivizi obscuri să nu-i mai contacteze pe oficialii americani. Mai mult decât atât, autorităţile ruse au pus presiune şi asupra acţiunilor desfăşurate de Ambasada SUA.

Specialiştii în domeniu susţin că aceste acţiuni intruzive sunt diferite de supravegherea sub acoperire sau încercările de a recruta spioni, fiind vorba de fapt de o presiune psihologică.

Oficialii americani care lucrau în Rusia erau sub supraveghere constantă multă vreme, cei mai mulţi dintre ei declarând însă că nu îşi simţeau ameninţată siguranţa fizică. Însă incidentele din prezent par să aibă ca scop tratarea cu ostilitate a Statelor Unite.

Un caz sugestiv de încălcare gravă a protocolului diplomatic este cel al fostului ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, care a părăsit postul în luna februarie.

Raportul inspectorului general descrie tratamentul aplicat ambasadorului ca un "un nivel de hărţuire meschin şi grav care depăşeşte experienţele predecesorilor săi". Ambasadorul McFaul a fost urmărit aproape peste tot unde mergea într-un mod agresiv şi uneori ameninţător, atât de agenţi de securitate ruşi, cât şi de televiziunile ruseşti pro-Kremlin, chiar şi atunci când mergea la evenimente private împreună cu familia.

Un astfel de exemplu este când McFaul a rămas în parcarea Ministerului rus de Externe deoarece poliţia l-a oprit pe şoferul său pentru o infracţiune minoră şi i-a ridicat pe loc permisul de conducere. Totodată, fostul ambasador a scris pe Twitter că cineva i-a spart e-mailul şi îi interceptează convorbirile telefonice.

Mulţi diplomaţi veterani au fost şocaţi de modul în care era tratat McFaul, precizând că s-au confruntat cu o hărţuire similară în calitate de oficiali de rang inferior la Moscova, în timpul Războiului Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor