Hackerii atacă o reţea de calculatoare a Casei Albe
alte articole
Hackeri suspectaţi că lucrează pentru guvernul rus au pătruns în ultimele săptămâni în reţeaua neclasificată de calculatoare a Casei Albe, conform declaraţiilor unor surse, ceea ce a dus la blocarea temporară a unor servicii, în timp ce echipele pentru securitatea cibernetică au încercat să contracareze atacul.
Oficiali ai Casei Albe au declarat, sub condiţia anonimatului, că intrusul sau intruşii nu au afectat niciunul dintre sisteme şi că până la momentul respectiv nu existau dovezi că ar fi fost compromisă reţeaua clasificată.
“În cursul evaluării ameninţărilor recente, noi am identificat o activitate suspectă asupra reţelei neclasificate a Biroului Executiv al Preşedintelui”, a afirmat un oficial al Casei Albe. “Am luat măsuri imediate pentru a evalua şi opri acea activitate... Din păcate, o parte din acele măsuri au afectat uşor serviciile obişnuite pentru utilizatori. Dar se rezolvă situaţia.”
FBI-ul, Serviciile Secrete şi Agenţia pentru Securitate Naţională sunt implicate în investigaţie. Oficialii Casei Albe nu comentează în legătură cu persoanele responsabile pentru intruziune sau dacă şi câte date au fost furate.
“Cu siguranţă, diverşi actori găsesc reţelele noastre ca fiind ţinte atractive şi doresc să aibă acces la informaţii sensibile”, a declarat oficialul. “Încă evaluăm activitatea suspectă.”
Oficialii americani au fost alertaţi de această activitate de către un aliat, au declarat sursele.
Rapoartele recente ale firmelor de securitate au identificat mai multe campanii de spionaj cibernetic desfăşurate de hackeri ruşi suspectaţi a lucra pentru guvernul de la Kremlin. Ţintele au inclus NATO, guvernul ucrainean şi contractori americani în domeniul apărării. Rusia este privită de oficialii NATO ca numărându-se printre statele cu mari capabilităţi cibernetice.
În cazul Casei Albe, natura ţintei se potriveşte cu scopul urmărit în general de o campanie susţinută de un stat, au declarat sursele.
Breşa a fost descoperită cu aproape 3 săptămâni în urmă, au precizat aceleaşi surse, astfel că unor angajaţi li s-a cerut să îşi schimbe parolele. Accesul la intranet a fost blocat pentru o perioadă, dar sistemul de e-mailuri, în afara unor întârzieri minore.
Oficialii Casei Albe au declarat că o astfel de intruziune nu este neaşteptată. “În mod normal, există actori răi care încearcă să pătrundă în sistemul nostru”, a spus un al doilea oficial. “Este o luptă constantă pentru guvernul nostru şi pentru sistemele noastre de calculatoare guvernamentale, aşadar mereu vor exista temeri că unele persoane vor încerca să ne compromită sistemele şi să aibă acces la reţelele noastre.”
Serviciul rus de informaţii este suspectat a fi în spatele unei intruziuni în reţelele militare clasificate americane, breşa fiind descoperită în 2008. Operaţiunea de blocare a acelui atac şi de curăţare a calculatoarelor a durat mai multe luni.
Acel incident a ajutat la stimularea eforturilor de a crea Autoritatea Securitatii Cibernetice americane, o organizaţie militară dedicată protejării sistemelor critice de calculatoare ale ţării – incluzându-le pe cele din sectorul privat – împotriva atacurilor cibernetice străine. Se estimează că această instituţie va avea un personal format din aproximativ 6.000 de membri până în 2016, au declarat oficialii.
Autoritatea Securitatii Cibernetice poate desfăşura operaţiuni ofensive atunci când acest lucru este solicitat de preşedinte sau secretarul Apărării.