Rromii, subiect de discuţie între Stroe şi Valls la Luxemburg
alte articole
Ministrul de interne Radu Stroe s-a întâlnit luni seara la Luxemburg cu omologul său francez Manuel Valls, pentru a discuta "problema romilor".
AFP informează că Valls, aflat la Luxemburg pentru o reuniune a miniştrilor europeni de Interne pe tema naufragiului din Lampedusa, s-a întâlnit cu omologul său român pentru a discuta "probleme de interes comun" şi, "în special, problema romilor."
Conţinutul discuţiilor şi soluţiile pentru rezolvarea problemei rromilor avansate de Stroe lui Valls nu au fost făcute publice, însă "întâlnirea s-a desfăşurat într-un spirit constructiv", a informat AFP.
La mijlocul lunii septembrie, dinspre Franţa au început să vină veşti despre un posibil eşec al aderării României la Schengen. Ministrul de Interne francez Manuel Valls a adus în atenţia compatrioţilor săi şi a politicienilor problema rromilor de pe teritoriul Franţei, afirmând ca marea majoritate a acestora nu doresc să se integreze social şi că singura lor vocaţie este să se întoarcă în România şi Bulgaria, de unde au venit. La scurtă vreme după declaraţiile lui Valls, presa franceza a afirmat că preşedintele Hollande subscrie la declaraţiile ministrului său.
Drept urmare, la finele luni septembrie, Franţa a apreciat că, România şi Bulgaria nu întrunesc condiţiile de aderare la spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014.
Deşi premierul Ponta a explicat opiniei publice că între rromi şi Schengen nu există "niciun fel de legătură practică şi nici juridică”, în încercarea de a dezamorsa situaţia, Ministrul de Externe Titus Corlăţean a exprimat într-un interviu acordat RFI disponibilitatea României de veni în sprijinul autorităţilor franceze, trimiţând "un număr suplimentar de poliţişti la Paris pentru a combate infracţionalitatea".
Corlăţean a afirmat însă că nu crede că problema este pusă corect, infractorii reprezintă doar o minoritate din totalul românilor aflaţi pe teritoriul francez. "Marea majoritate a resortisanţilor români este foarte bine integrată în societate franceză de mai mulţi ani" a declarat Corlăţean.
În plus, a atras atenţia ministrul de externe, "Franţa a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate rromilor şi pentru incluziune socială, în timp ce României i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, în exerciţiul bugetar 2007-2013."
Şi comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a considerat ca problema rromilor nu este tratată corect. Reding a declarat că, de fapt, problema este la francezi, care au preferat să îşi facă din romi subiect de campanie electorală în loc să se ocupe de integrarea lor socială. Comisarul european le-a reproşat autorităţilor franceze că nu s-au folosit cum trebuie de banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru integrarea romilor şi au lăsat lucrurile să scape de sub control. Problema romilor ar fi putut fi rezolvată de mult, dacă s-ar fi acţionat corect şi la timp.