Franţa a primit 4,4 miliarde de euro pentru rromi

O femeie rroma danseaza tinind un mic cu cutitul in apropiere de satul Costesti (250 km vest de Bucuresti)
O femeie rroma danseaza tinind un mic cu cutitul in apropiere de satul Costesti (250 km vest de Bucuresti) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Dacă într-adevăr rromii sunt problema pentru care francezii nu ne vor în Schengen, atunci Corlăţean se arată dispus să trimită poliţişti români în Franţa, să îi strângă de pe străzi pe infractorii rromi.

"Suntem dispuşi să trimitem un număr suplimentar de poliţişti la Paris pentru a combate infracţionalitatea", a declarat vineri ministrul de Externe Corlăţean la RFI.

Ministrul nostru de extrerne Corlăţean nu crede însă că problema este pusă (foarte corect) în Hexagon, infractorii reprezintă doar o minoritate din totalul românilor aflaţi pe teritoriul francez.

"Marea majoritate a resortisanţilor români este foarte bine integrată în societate franceză de mai mulţi ani" a afirmat Corlăţean, iar politicienii care acuză România că nu a făcut suficient pentru incluziunea socială a rromilor deşi a primit sume mari de la UE în acest scop, nu ar trebui să uite că Franţa a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate rromilor şi pentru incluziune socială, în timp ce României i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, în exerciţiul bugetar 2007-2013, a explicat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

"Este o eroare gravă. În exerciţiul bugetar european 2007-2013, Franţa a beneficiat de o alocare de 4,4 miliarde de euro, în timp ce România nu a primit decât 500 milioane de euro. Noi am folosit acest buget, care nu este alocat doar pentru romi, pentru incluziune socială, dar există o mare diferenţă între alocările bugetare europene", a declarat şeful diplomaţiei, adăugând că expulzarea unor cetăţeni europeni (rromii aflaţi pe teritoriul Franţei "nu constituie o soluţie".

Declaraţiile lui Corlăţean vin să clarifice acuzaţiile care au inflamat Europa, după ce ministrul francez de interne, Manuel Valls, a declarat că romii nu au vocaţia integrării sociale, singura lor vocaţie fiind să se întoarcă în România şi Bulgaria, de unde au venit. Concomitent cu declaraţiile despre problemele create francezilor de prezenţă masivă a rromilor pe teritoriul lor, Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat în Adunarea Naţională că Guvernul francez consideră că "nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să se integreze în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014."

Declaraţiile lui Corlăţean sunt în linie cu intervenţia comisarului european pentru Justiţie Viviane Reding, care a sancţionat prompt declaraţiile lui Valls, acuzându-i pe francezi că au preferat să îşi facă din rromi subiect de campanie electorală în loc să se ocupe de integrarea lor socială. Reding le-a reproşat autorităţilor franceze că nu s-au folosit cum trebuie de banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru integrarea rromilor şi au lăsat lucrurile să scape de sub control. Problema rromilor ar fi putut fi rezolvată de mult, dacă s-ar fi acţionat corect şi la timp, a declarat pe 25 septembrie dna Reding.

"Lucrurile sunt lăsate să devină imposibile şi nu se depun eforturi de integrare. Noi am pus banii pe masă. Ei le-ar putea servi primarilor, dar văd că aceste sume de bani nu sunt utilizate", a reproşat vicepreşedinta CE.

Întrebată dacă "rromii au vocaţia să revină în Bulgaria şi România", aşa cum cere ministrul francez de Interne Manuel Valls, Reding a răspuns că "avem reguli europene care au fost semnate de Franţa, reguli despre libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Şi nu sunt rromi, sunt persoane. Doar un judecător poate să decidă că pot fi evacuaţi, dacă au făcut ceva care este împotriva legilor statului în discuţie". Cam ceea ce a declarat vineri şi Corlăţean, doar că un pic mai explicit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne