Ponta reacţionează nervos: Subiectul Schengen trebuie tratat serios, nu ca nişte fraieri

Conferinţă de presă la Palatul Victoria. În imagine Victor Ponta
Conferinţă de presă la Palatul Victoria. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Subiectul aderării României la spaţiul Schengen a fost recent în centrul unei dispute între Daniel Buda şi Victor Ponta. Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a cerut sâmbătă, într-o conferinţă de presă, demisia "de îndată" a premierului Victor Ponta şi a Guvernului condus de acesta pentru "incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect" interesele ţării în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Premierul a părut iritat de declaraţia acetuia: "Cine e Daniel Buda? Ce zice Buda, sincer nu mă interesează, dar subiectul Schengen mă interesează şi cred că ar trebui să-l tratăm serios, nu ca nişte fraieri, nu cum îl tratează domnul respectiv".

"Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta şi a întregului Guvern pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României. Franţa, unde se află la putere socialiştii, prieteni ai lui Victor Ponta, au spus «Nu» intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec pe care Ponta trebuie să şi-l asume şi care trebuie să ducă în mod clar la plecarea acestuia din fruntea Guvernului. Dacă nici la socialiştii lui din Franţa nu are trecere, atunci cum o să aibă trecere la Merkel?", a declarat Daniel Buda.

În replică, premierul a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că nu îl interesează ceea cesusţine Daniel Buda, care i-a cerut să îşi asume "eşecul intrării în Schengen" şi să demisioneze.

Premierul Victor Ponta, a amintit că intrarea României în Schengen a fost respinsă în 2011, când premier era "prietenul lui Buda".

"Faptul că s-au terminat alegerile din Germania, slavă Domnului, vin alegerile din Franţa, apoi din Olanda, şi aşa mai departe, faptul că sunt politicieni francezi care îi mint pe francezi că, dacă România nu intră în Schenghen rezolvă problema cu romii, e o realitate. Romii sunt acolo şi vor fi acolo, indiferent dacă intrăm sau nu noi în Schengen. Însă sigur că politicienii sunt foarte sensibili la mass-media. După cum ştiţi, mass-media din Franţa îi atacă pe politicieni şi ei au găsit soluţia: dacă nu rezolvă cu romii, zic că rezolvă cu Schengen. Eu îmi exprim speranţa că sunt oameni politici serioşi, care ştiu să treacă de această parte demagogică şi de ipocrizie. Ce ţine de România s-a făcut. E un lucru cunoscut de CE şi de toţi liderii politici europeni, inclusiv premierul Franţei a spus acest lucru la Bucureşti acum două luni. Ceea ce se întâmplă în viaţa politică a altor ţări deja e dincolo de puterea noastră şi chiar de puterea lui Buda", a declarat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a precizat joi că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Credem că nu sunt întrunite condiţiile şi nu suntem singurii (care sunt de acestă părere - n.r.)", a susţinut Najat Vallaud-Belkacem.

"Contrar celor apărute în mass-media franceze, subliniem faptul că incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen. Considerăm preferabilă evitarea abordării acestor subiecte în context electoral", a declarat joi, pentru Mediafax, Ministerul de Afaceri Externe (MAE) român, după o serie de declaraţii ale unor oficiali francezi, potrivit cărora ţara noastră nu este pregătită să devină membru al acestei zone, iar romii care provin din ţara noastră nu vor să se integreze.

MAE reaminteşte că România a îndeplinit condiţiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului de Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen".

Autorităţile române aşteaptă ca Franţa "să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne