Copii rromi proveniţi din România, luaţi din şcoli şi forţaţi să cerşească în Marea Britanie

(FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)

Copii romi sunt luaţi din şcoli în Marea Britanie de liderii unor grupări organizate de romi proveniţi din România pentru a fi duşi pe străzi să cerşească, au avertizat oficiali britanici, citaţi marţi de Express.

Potrivit acestora, există un număr din ce în ce mai mare de tineri care sunt luaţi din şcoală pentru a cerşi pe străzi. Copii romi de la o şcoală primară din oraşul Aberdeen, din Scoţia, sunt forţaţi să cerşească 'în schimburi', notează sursa citată.

Avertismentul are loc în momentul în care Consiliul Municipal din Aberdeen, condus de laburişti, urmează să discute luna viitoare o nouă legislaţie care interzice cerşitul pe străzi. Aberdeen ar putea fi primul oraş din Scoţia care ar putea dispune de o legislaţie în baza căreia cerşetorii ar putea fi pedepsiţi cu închisoarea sau amendaţi. Încercările anterioare s-au finalizat cu crearea unor 'cutii pentru cerşit' pentru donaţii în stradă, în loc de o nouă legislaţie.

Fostul profesor şi consilier municipal în Aberdeen, Neil Cooney, l-a acuzat luni pe ministrul britanic al justiţiei, Kenny MacAskill, că nu reuşească să găsească o soluţie la fenomenul cerşetoriei organizate de familii de romi. El a fost avertizat de un profesor îngrijorat în legătură cu un grup de adolescente rome care au fost luate din şcoală.

'Aceşti copii nu primesc educaţia pe care o merită astfel încât să-şi poată clădi o viaţă mai bună', a estimat Neil Cooney. 'Nutresc compasiune pentru cerşetorii obişnuiţi şi ar trebui să acordăm tot ajutorul şi sprijinul nostru în cazurile obişnuite de cerşetorie, însă în acest caz, copiii sunt exploataţi în scopul cerşetoriei de către grupări organizate', a adăugat el.

Aceste declaraţii au fost făcute pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora un număr foarte mare de romi ar putea intenţiona să se mute în Marea Britanie, după ce restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate la începutul anului viitor, notează sursa citată.

Peste un milion de romi s-au mutat deja în vestul Europei, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda.

În 2010, 26 de lideri ai unor grupări infracţionale de romi din România au fost arestaţi după ce au adus aproape 200 de copii în Marea Britanie să cerşească şi să fure pe străzi, câştigurile lor ridicându-se la circa 20 de milioane de lire sterline pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe