Roşia Montană: RMGC vroia să închirieze un spaţiu în incinta Senatului pentru a influenţa decizia parlamentarilor
alte articole
Biroul Permanent al Senatului a analizat în şedinţa de luni cererea făcută de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) referitor la închirierea unui spaţiu în incinta Senatului în scopul organizării unei expoziţii informative permanente şi a decis să nu o aprobe, scrie Agerpres.
Din documentul trimis Senatului de directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, expoziţia informativă s-ar fi desfăşurat pe toată perioada în care proiectul de lege privind exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană se află în dezbatere parlamentară.
”Vă rugăm să aveţi amabilitatea să ne aprobaţi închirierea unui spaţiu de 50 mp, în perioada 7 octombrie - 29 noiembrie, la intrarea în Senat, pentru organizarea unei expoziţii informative, în fiecare zi de luni, marţi şi miercuri. Expoziţia va avea o tematică minieră şi va consta în fotografii, hărţi, planşe şi broşuri informative”, se declară în document.
Totodată, RMGC solicită Biroului Permanent înlesnirea organizării unor întrevederi, cu rol informativ, cu grupurile parlamentare senatoriale, însă acest aspect nu a fost abordat în discuţiile purtate luni de conducerea Senatului.
”Compania Roşia Montană Gold Corporation doreşte să prezinte, în cadrul grupurilor parlamentare din Senatul României, principalele beneficii ale proiectului minier şi să răspundă tuturor întrebărilor existente, în cadrul unor întâlniri organizate cu fiecare grup parlamentar. Informarea corectă şi completă a membrilor Senatului în cadrul procesului de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană este esenţială”, reiese din document.
Solicitările RMGC au fost transmise conducerii Senatului la 24 septembrie, dar, la 30 septembrie Biroul Permanent a hotărât să transmită documentului la preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului privind Roşia Montană, Bogdan Vâlcov.
Bogdan Vâlcov a transmis Biroului Permanent al Senatului, la 2 octombrie, că luarea unei decizii referitor la solicitarea RMGC nu intră în competenţa sa, iar în data de 4 octombrie RMGC a reluat solicitarea printr-un document înaintat de prim-vicepreşedintele companiei, Nicolae Suciu, secretarului general al Senatului, Ovidiu Marian, iar în acest fel solicitarea a ajuns din nou în dezbatere la Biroul Permanent al Senatului.