Marş de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană în Bucureşti

Salvaţi Roşia Montană - protestele continuă în întreaga lume pe 15 septembrie 2013
Salvaţi Roşia Montană - protestele continuă în întreaga lume pe 15 septembrie 2013 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

A cincea duminică consecutiv, mii de bucureşteni au pornit într-un marş de amploare pentru a protesta în continuare faţă de proiectul privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană. Marşul manifestaţiilor, care durează de peste o lună au ajuns de data aceasta şi la Preşedinţie, la Palatul Cotroceni.

Oameni de toate vârstele şi profesiile, tineri, bătrâni, mame cu copii în cărucior, taţi cu bebeluşi în spate, studenţi, ONG-işti, artişti, s-au strâns şi în această duminică pentru a mărşălui într-un scop comun: retragerea proiectului de exploatare miniereurilor de la Roşia Montană. Printre manifestanţi au fost prezenţi şi unii care au protestat faţă de exploatarea gazelor de şist, dar şi unii care încurajează unirea României cu Basarabia.

La punctul de întâlnire de la strada Roşia Montană lângă staţia de metrou Gorjului, la început mulţimea de oameni nu era prea mare, pe parcursul marşului alăturându-se protestatarilor tot mai multe persoane. Aşa cum s-a întâmplat în ultimele cinci duminici în Capitală, au existat puncte pe traseul stabilit dinainte, unde grupuri întregi s-au alăturat mulţimii, numărul manifestanţilor fiind estimat la 10.000 de oameni, cu o medie de 7.000-8.000 de participanţi la marş.

La porţile Palatului Cotroceni s-a scandat împotriva preşedintelui Băsescu, a premierului Ponta şi a lui Crin Antonescu. “Nici Ponta, Nici Băsescu, Nici Antonescu! Doar România şi Roşia Montană“, „Ne-am săturat. Ne vrem ţara înapoi!“, „România guvernată de oameni, nu de politicieni“, dar şi „Basarabia e alături de Roşia Montană“ sau „Indignaţi-vă!“ sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele oamenilor ieşiţi la marş.

Manifestanţii care vor unirea Basarabiei cu România au invitat protestatarii să participe şi la Marşul pentru Basarabia, la care peste 1.000 de oameni au spus deja că vor veni pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Probabil că cel mai mare număr de oameni a fost la Palatul Cotroceni. Şoseaua Cotroceni a fost blocată complet mulţimea stând pe ambele sensuri de mers al maşinilor. Mulţimea la Palatul Cotroceni a scandat: „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“. Dacă până în prezent protestatarii au strigat lozinici îndreptate către cei care au avizat legea exploatării, în frunte cu premierul României, Victor Ponta, de data aceasta pe lista celor cărora li s-a cerut demisia s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu. S-au strigat deja cunoscutele lozinici „Uniţi Salvăm Roşia Montană!“, „Roşia, Roşia, vine Revoluţia!“, dar şi „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“ sau „S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană“.

Marşul a continuat la Piaţa Eroilor, la Facultatea de Drept, pe Bulevardul Regina Elisabeta şi ulterior în Piaţa Universităţii.

Şi la Cluj Napoca, cca. o mie de persoane au protestat, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, scandând "USL, PDL - aceeaşi mizerie" şi "Afară, afară, RMGC din ţară.

În judeţul Braşov, un grup de copii însoţiţi de părinţi şi profesori din comuna Şinca Nouă au participat, duminică la prânz, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană cerând guvernanţilor să nu permită exploatarea zonei cu cianuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne