Roşia Montană: Mai multe ONG-uri cer PNL retragerea sprijinului politic lui Mihăiţă Calimente

Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)
Epoch Times România
02.10.2013

Aproximativ 100 de ONG-uri din România au solicitat conducerii PNL să-i retragă sprijinului politic acordat deputatului Mihăiţă Calimente, şeful comisiei SIE din Parlament, raportează România Curată. Motivul - declaraţiile făcute de Calimente, care susţine că finanţările externe de care beneficiază organizaţiile neguvernamentale din România reprezintă un pericol la adresa siguranţei naţionale.

ONG-urile i-au scris preşedintelui PNL Crin Antonescu cerându-i să-i retragă sprijinului politic acordat liberalului Mihăiţă Calimente, pentru că deputatul ”reprezintă un risc pentru siguranţa naţională – pe de o parte pentru că nu pare a dispune de abilităţile necesare pentru a identifica eventuale derapaje în funcţionarea unei instituţii cu un rol extrem de sensibil în relaţiile diplomatice şi economice internaţionale ale României şi, apoi, pentru că erodează structurile încă fragile ale noii societăţi democratice autohtone promovând mesaje xenofobe inspirate direct din dictatura comunistă”.

Declaraţiile făcute de Mihăiţă Calimente

„Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros”, a precizat Mihăiţă Calimente.

În opinia liberalului această intervenţie din exterior poate reprezenta şi un pericol pentru siguranţa naţională şi trebuie evaluată situaţia, lucru care intră în competenţa SRI.

Reacţia ONG-urilor

"Declaraţii precum cele ale domnului Calimente, citate de cotidianul Gândul, în care admite că deşi nu are informaţii concrete, se bazează pe articole de presă şi pe deducţii personale, nu fac decât să alimenteze suspiciuni nefondate privitoare la activitatea organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor civile şi să ducă la o decredibilizare a acestora. Este surprinzător că astfel de declaraţii de demonizare a finanţărilor externe primite de ONG-uri vin tocmai din partea unui parlamentar liberal.

...Dacă un deputat care are acces la informaţii verificabile, face declaraţii fără temei, „din auzite”, el este, din punctul nostru de vedere, de mai multe ori incompatibil cu poziţia de şef al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe...”, au precizat ONG-urile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor