Protestul artistic împotriva proiectului RMGC a atins inimile canadienilor

Sâmbătă seară, într-ul din cele mai ocupate colţuri de stradă din centrul oraşului Toronto a avut loc un protest public exprimat prin artă împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Dintre protestele care au început mai bine în capitala canadeza de mai bine de o lună, cu siguranţă acesta a avut impactul cel mai mare, atrăgând în mod deosebit atenţia publicului canadian.
Protest împotriva proiectului Roşia Montană, Toronto, Canada,  5 octombrie 2013 (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
06.10.2013

Sâmbătă seară, într-una din cele mai ocupate intersecţii din centrul oraşului Toronto a avut loc un protest public, exprimat cu ajutorul artei, http://epochtimes-romania.com/articles/2013/10/fotoslide_504.html, împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Dintre protestele care au început de mai bine de o lună în Toronto, cu siguranţă acesta a avut impactul cel mai mare, atrăgând în mod deosebit atenţia publicului canadian.

Protestatarii au construit un "munte" din cutii de carton, inscripţionate cu mesajele campaniei “Salvaţi Roşia Montană” , acesta fiind simbolul celor patru munţi care ar trebui să fie nivelaţi pentru a face loc aşa zisei mine de aur al Gabriel Corp. În ritmul muzicii tradiţionale româneşti, s-a încins o horă în jurul "muntelui", protestatarii scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană".

"Prin faptul că Gabriel Corporation este o firmă înregistrată în Canada, este datoria şi responsabilitatea noastră ca români şi canadieni să aducem în atenţia publicului canadian despre ceea ce se întâmplă peste hotare, la Roşia Montană şi în ţară", a afirmat Iuliana, unul din organizatorii acestui eveniment.

De remarcat a fost interesul şi sprijinul stârnit în rândul trecătorilor care se opreau, se informau şi cereau fără nici cea mai mică ezitare să semneze petiţia împotriva proiectului.

Un cuplu tânăr, originar din Mexico, s-a apropriat şi a urat succes, încurajând protestatarii să nu se lase bătuţi pentru că "uniţi vom reuşi". Cu mândrie, au povestit cum în 2011, un fenomen asemanator a avut loc în Baja, Mexico lângă Sierra de la Laguna, singura sursă de apă potabilă din regiune, unde o altă companie canadiană a încercat să implementeze un proiect asemănător. Operaţiunile miniere străine au fost respinse la Baja California, unde locuitorii şi-au unit vocile într-una singură: "Apa e mai preţioasă decât aurul. Uniţi vom reuşi!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor