Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează Senatul. Guvernul, acuzat de emiterea unei ordonanţe abuzive

Pe rolul Senatului a ajuns un proiect de lege vizând aprobarea unei ordonanţe adoptate fără consultări de Guvern. Aplicarea acesteia va genera efecte grave asupra personalului silvic, acuză protestatarii ce pichetează Senatul.
Loredana Diacu
26.10.2016

alte articole

Pichet al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor la Senat (Epoch Times)
Loredana Diacu
26.10.2016
Se încarcă player-ul...

În jur de 100 de reprezentanţi ai Confederaţiei pentru Apărarea Pădurilor au pichetat, miercuri, Senatul, cerând Parlamentului să respingă un controversat proiect de lege vizând adoptarea a unei ordonanţe de Guvern ce modifică Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Protestatarii acuză că respectiva Ordonanţă - 51/2016 - adoptată fără consultări, fără să se ţină cont de opinia specialiştilor în domeniu, va genera abuzuri grave asupra personalului silvic.

Mai mult, OUG 51/2016, intrată în vigoare la 20 octombrie, va duce la aservirea personalului silvic autorităţii publice centrale ceea ce, practic, echivalează cu înregimentarea politică a lucrătorilor silvici, au acuzat manifestanţii.

"Suntem astăzi aici alături de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, alături de Federaţia Consilva, alături de sindicatele din sectorul privat de administrare a pădurilor, de CARPATISA, Asociaţia Administratorilor de Păduri şi Asociaţia Proprietarilor de Păduri să tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de OUG 51/2016, o ordonanţă elaborată de Guvernul României fără niciun fel de consultare publică, fără niciun fel de consultare şi fără a se admite niciun fel de părere sau puncte de vedere pertinente din partea societăţii civile din silvicultură, a administratorilor de fond forestier, care slujesc pădurile României.

Această ordonanţă modifică legea de bază de sancţionare a contravenţiilor silvice din silvicultură. Nu înţelegem de unde rezidă acest caracter de urgenţă al Ordonanţei, întrucât pe rolul Parlamentului există o iniţiativă de modificare a legii 171 care în mare parte e similară cu texul ordonanţei şi se află la Comisia de Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor", a explicat pentru Epoch Times Silviu Geană, liderul Federatiei Sindicatelor Silva.

Senatul este prima cameră sesizată pe proiectul de lege vizând aprobarea Ordonanţei 51/2016. Proiectul, la care Comisia de Mediu a adus o serie de amendamente, trebuia votat ieri dar nu s-a întrunit cvorumul. Marele pericol este, atrag atenţia silvicultorii, ca legea să treacă tacit.

"Inclusiv Guvernul şi-a amendat propriul text...", a remarcat Geană, atrăgând atenţia că marele pericol e ca legea să treacă tacit, ceea ce va stârni o mare nemulţumire.

"Sunt probleme pe alimentarea populaţiei cu lemne de foc, sunt proiecte de apreciere şi de abordare subiectivă a acestei reglementări. Practic, personalul silvic cât şi transportatorii şi agenţii economici care efectuează operaţiuni de exploatare a masei lemnoase sunt lăsaţi la discreţia organelor de control", a tras un semnal de alarmă Silviu Geană, precizând că este obligatoriu ca la lege să fie făcute amendamente.

Una dintre problemele pe care le ridică OUG 51 constă în aplicarea indescifrabilă a mărcii pe un arbore care urmează a fi recoltat. Concret, aplicarea se face pe cioplajul unui arbore, arborele e viu, cioplajul se calusează şi peste 6 luni nu se mai vede marcajul, iar cei care au de tras pentru această situaţie sunt lucrătorii silvici. O altă problemă este la transportul de masă lemnoasă. Astfel, orice transport ilegal de masă lemnoasă se sancţionează cu amendă şi confiscarea mijlocului de transport. Intervine însă o problemă - legea nu stipulează toleranţe la măsurat - ceea ce generează probleme, căci lemnul se încarcă adesea, la pădure, pe ploaie, zăpadă etc., iar la măsurat "nu se poate face farmacie."

"Este nefiresc ca la o măsurare brută să nu existe toleranţe acceptate", a opinat Geană, arătând că acum orice transport care are abatere între prevederea din acte şi măsurătoarea făcută de organul silvic e sancţionată cu amendă şi confiscarea mijlocului de transport.

Protestatarii mai acuză faptul că Guvernul nu a acordat subvenţiile pentru proprietarii de păduri de sub 30 ha, subvenţii care ar fi trebuit acordate începând cu octombrie a.c. De asemenea, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor cere Guvernului şi Parlamentului să prezinte modul în care au fost aplicate prevederile Codului Silvic în materie de apărare a fondului forestier naţional, atrăgând atenţia că totalul pădurilor neadministrate si nepăzite la nivelul ţării este de 500.000 ha din care 400.000 sunt distruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor