Cioloş trage linie: 55.000 de controale în domeniul silvic, 1.000 de dosare şi 60.000 de amenzi

Măsurile luate de Guvern pentru a ţine sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă par să dea roade, potrivit bilanţului pus pe masă de premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.11.2016

În perioada august - octombrie, autorităţile au desfăşurat în jur de 55.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale, a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Dacian Cioloş.

"În vară, am spus că intenţionăm să luăm nişte măsuri pentru a ţine sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. Am cerut miniştrilor de resort un set de măsuri care să reducă aceste activităţi ilegale din domeniul silvic.

Am cerut MAI, împreună cu Ministerul Mediului şi cu ANAF, să declanşeze un proces de controale complex şi coordonat pe toată filiera industriei lemnului - de la tăieri şi până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării şi circulaţiei masei lemnoase", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Potrivit premierului, au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost descoperite peste 2.500 de infracţiuni, foarte multe pe Codul silvic, şi s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos.

În acelaşi timp, Dacian Cioloş a solicitat continuarea acestui mod de lucru în perioada următoare, ţinând cont de faptul că, în opinia sa, coordonarea între MAI şi Garda Forestieră "pare să dea rezultate".

Pe de altă parte, premierul a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziţia populaţiei a unor cantităţi suficiente de lemn de foc.

"Dacă în trecut o parte din lemnul de foc care se asigura se pare că provenea şi din surse ilegale, acum, şi datorită acestor controale, a scăzut disponibilitatea de pe piaţă a lemnului de foc şi atunci aş vrea să luăm măsurile legale necesare pentru a creşte această disponibilitate", a adăugat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor