Românii ar putea rămâne fără servicii medicale gratuite. "Şi-au bătut joc de medicii de familie!"

Revoltaţi că după o lună de muncă mai rămân cu doar puţin peste salariul asistentei, medicii anunţă că nu vor semna Contractul Cadru şi că vor apela la orice pârghie legală pentru a îşi obţine drepturile.
Loredana Diacu
19.06.2016

alte articole

(photos.com)
Loredana Diacu
19.06.2016

Românii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite începând cu prima zi a lunii iulie având în vedere că medicii de familie resping forma actuală a documentului care stabileşte modul de acordare a asistenţei medicale în România. Medicii afiliaţi Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrag atenţia că nu vor semna acest contract şi vor utiliza orice pârghie legală pentru a îşi solicita drepturile, relatează România Liberă.

Potrivit sursei citate, cele două entităţi îşi exprimă indignarea faţă de modul de acţiune al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în privinţa noului Contract-cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie. Medicii acuză că aprobarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru pentru anii 2016 – 2017 reprezintă un abuz prin nerespectarea regulilor de transparenţă decizională.

"Conform articolului 229 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, CNAS elaborează contractul-cadru după negocierea cu Colegiul Medicilor şi după consultarea asociaţiilor profesionale, sindicatelor şi patronatelor, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Ieri am aflat că Guvernul României a aprobat deja un proiect a cărui formă finală de fapt nu o ştiam! Organizaţiile profesionale şi Colegiul Medicilor din România nu au primit până în acest moment nici motivarea respingerii propunerilor de modificare solicitate de organizaţiile reprezentative, nici varianta finală a proiectului de hotărâre astfel cum a fost modificat cu ocazia etapei de negociere şi consultare din luna mai. Mai mult, variantele modificate ale proiectului de hotărâre de Guvern nu au fost puse pe site decât ieri, după aprobarea în şedinţa Guvernului" - se arată într-un comunicat de presă

De asemenea, reprezentanţii medicilor de familie mai acuză că "şedinţele de consultări şi negocieri nu au proceduri de evaluare, nu există motivare pentru respingerea unor propuneri în afară de sintagma 'CNAS respinge propunerea', sunt formale.

"Comunicatul oficial al MS conţine o serie de inadvertenţe, cea mai importantă fiind cea legată de finanţare! Creşterea finanţării în medicina primară nu se poate produce fără o rectificare bugetară (lucru recunoscut în preambulul HG, unde scrie negru pe alb că nu se produc modificări de buget), valoarea finală a punctelor se stabileşte prin recalculare. Valorile aruncate ca pomană de către CNAS nu constituie măriri de valori acordate medicinii primare cum se specifică în nota de fundamentare şi comunicate oficiale, ci sunt de fapt valorile definitive reale, pentru calculul cărora am depus deja materiale justificative prin care am arătat cum CNAS a încălcat legea în trimestrul I şi II, lucru verificat deja de Curtea de Conturi. Regretăm că ministrul Sănătăţii şi Primul ministru se fac părtaşi la o asemenea minciună şi dezinformare! Astfel, Guvernul a înţeles să uite ceea ce a promis în decembrie 2015 şi martie 2016!", susţin medicii.

În plus faţă de comunicatul oficial, medicii din toată ţara au postat numeroase mesaje de protest pe reţelele de socializare, exprimându-şi nemuţumirea faţă de noile norme de aplicare a Contractului Cadru.

"Şi-au bătut joc de medicii de familie. Suntem la limită, ca să supravieţuim trebuie minim 4,30 lei per capital şi 2 lei per serviciu. La 6 luni, suntem pe minus cu cabinetele... Este umilitor să munceşti o lună şi să vezi că nu mai rămâi cu mare lucru, puţin peste salariul asistentei! Asta este România, să scrie specialistul din spital reţete, că el îşi va permite" - este mesajul de revoltă al unui medic bucureştean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor