Ministrul Sănătăţii: Sistemul de sănătate, feudal. Corupţia, un cancer
alte articole
Numit în fruntea Ministerului Sănătăţii pe fundalul uriaşului scandal Hexi Pharma, ministrul Vlad Voiculescu a comparat sistemul de sănătate cu unul de tip feudal, în care tot ce contează este sistemul nu oamenii, relatează digi24.ro. De asemenea, ministrul a ţinut să atragă atenţia că efectul corupţiei în sistemul de sănătate este asemănător cu cel pe care îl are cancerul asupra organismului.
Primul gând care îmi vine mie în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este feudal. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, oameni buni, oameni răi, este vorba de sistem”, a spus ministrul.
În opinia lui Voiculescu, "cancerul" care a năpădit sistemul de sănătate necesită o "cură" cu chimioterapie, care să reducă tumora, după care se poate trece la "cuţit".
În sistemul de sănătate, cumva îmi vine în minte expresia unui profesor doctor care tocmai diagnosticase de curând pe cineva cu un cancer, un cancer metastazat, şi îmi explica în cuvinte simple ce înseamnă acest cancer; îmi spunea că celulele cresc şi se hrănesc, dar cumva sunt ca o balegă, nu pot rezista de unele singure, dar le omoară pe celelalte, le înghesuie şi nu le lasă să se dezvolte, şi într-un final reuşesc să omoare organismul. E ceea ce se întâmplă cu corupţia în sistemul de sănătate. Este pur şi simplu un cancer. Şi probabil că, la un cancer, cura este mai degrabă cu chimioterapie care să reducă tumora, după care să încerci să operezi. Asta cred că se poate face”, a declarat Voiculescu.
Reamintim că Voiculescu a fost numit ministru al Sănătăţii după demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu din Guvernul Cioloş, în urma scandalului dezinfectantelor diluate, scandal care a scos la iveală faptul că spitalele României s-au aprovizionat din plin cu dezinfectanţi diluaţi.
Sistemul de Sănătate a fost însă zguduit în ultima vreme de numeroase scandaluri: infecţii nosocomiale ascunse sub preş, răniţii de la Colectiv transferaţi în străinătate după ce au fost colonizaţi cu bacterii, reţete pentru morţi decontate de CNSAS, oncologi acuzaţi de mită, pacienţi folosiţi pe post de cobai pentru medicamente de uz psihiatric etc.
Mai amintim că actualul ministru este cunoscut opiniei publice ca fondator al Reţelei Citostaticelor. În urmă cu 9 ani, pe când era angajat al unei bănci din Viena, Vlad Voiculescu a fost rugat să caute în Austria un medicament pentru un copil bolnav de cancer, care aici nu se găsea.
Ulterior, din ce în ce mai mulţi oameni i-au cerut ajutorul şi Vlad a ajuns un fel de cărăuş al medicamentelor pe care medicii din România le recomandau dar pacienţii nu aveau de unde să le cumpere. În timp, Vlad Voiculescu şi Vlad Mixich — MedAlert, au reuşit, prin "Reţeaua citostaticelor", să stimuleze schimbarea legislaţiei în domeniul monitorizării citostaticelor esenţiale şi să determine autorităţile să asigure fonduri pentru citostaticele necesare bolnavilor de cancer.