Superbacterie descoperită în câteva locuri de desfăşurare a probelor olimpice din Rio

După ce virusul Zika a declanşat o stare de alarmă în Brazilia şi alte ţări ale lumii - unii cercetători insistând ca Jocurile din Rio să fie amânate, ţara sud-americană este lovită de o nouă problemă: savanţii au găsit o superbacterie periculoasă în câteva locuri unde vor avea loc probele olimpice.
Guanabara Bay în Rio de Janeiro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.06.2016

Savanţii au descoperit o “superbacterie“ periculoasă şi rezistentă la medicamente, în largul plajelor din Rio de Janeiro, unde vor avea loc probele Olimpice de înot, şi într-o lagună unde vor concura sportivii loturilor de canoe şi barcă cu vâsle, în 5 august, data la care se vor deschide Jocurile.

Constatările celor două studii academice nepublicate, văzute de Reuters, se referă la cele mai populare locuri turistice din Rio şi extind cu mult zonele cunoscute ca fiind infectate de microbi găsiţi în mod normal doar în spitale.

În plus, studiile amplifică temerile legate de nesiguranţa pe care o prezintă canalele de apă din Rio, care sunt infestate cu deşeuri şi ape reziduale.

Un studiu publicat la sfârşitul anului 2014 a identificat prezenţa unei superbacterii – clasificată de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ca o ameninţare urgentă la adresa sănătăţii publice – în largul uneia dintre plajele din Guanabara Bay, unde vor avea loc probele olimpice de navigaţie şi windsurfing.

Primul dintre cele două studii, evaluat în septembrie 2015 de savanţi de la Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy în San Diego, a arătat prezenţa microbilor pe 5 plaje din Rio, inclusiv Copacabana, unde au loc câteva probe olimpice. Celelalte patru plaje sunt Ipanema, Leblon, Botafogo şi Flamengo.

Superbacteria poate cauza infecţii urinare, gastrointestinale, pulmonare şi sanguine greu de tratat, precum şi meningită. Conform CDC, studiile arată că această superbacterie conduce la decesu a până la jumătate dintre pacienţii infectaţi.

Al doilea studiu, realizat de laboratorul Fundaţiei Oswaldo Cruz al guvernului federal brazilian şi care va fi publicat luna viitoare de către Societatea Americana de Microbiologie (American Society for Microbiology), a descoperit genele superbacteriei în laguna Rodrigo de Freitas, în centrul oraşului Rio, şi într-un râu care se varsă în Guanabara Bay.

Deşeurile şi apele reziduale de la nenumărate spitale, pe lângă sutele de mii de locuinţe, se varsă în canale, râuri şi cursuri de apă ce traversează în zig-zag Rio de Janeiro, permiţând superbacteriei să se răspândească, în ultimii ani, în afara spitalelor oraşului.

Renata Picao, profesor la Universitatea Federală Rio de Janeiro (UFRJ) şi cercetător în echipa care a elaborat primul studiu, a declarat că, de fapt, contaminarea renumitelor plaje din Rio este rezultatul lipsei unei salubrizări de bază în zona metropolitană cu 12 milioane de locuitori.

“Aceste bacterii nu ar trebui să fie prezente în aceste ape. Ele nu ar trebui să fie prezente în mare”, a declarat Picao, al cărei laborator, aflat în nordul Rio de Janeiro, este la rândul său învăluit de mirosul greu ce provine din Guanabara Bay.

Curăţarea canalelor de apă ale oraşului ar fi trebuit să fie una dintre cele mai mari moşteniri ale Jocurilor Olimpice şi o promisiune de profil înalt făcută în 2009 de Brazilia, care a încercat să obţină dreptul de a găzdui prima Olimpiadă din America de Sud.

Cinci oameni de ştiinţă consultaţi de Reuters au declarat că riscul imediat pentru sănătatea oamenilor pe care îl prezintă infecţia cu această superbacterie depinde de starea sistemului lor imunitar.

Aceste bacterii sunt nişte microbi care pot pătrunde în organism, pot trăi în stare latentă iar, ulterior, pot să atace într-un moment în care o persoană sănătoasă se va îmbolnăvi dintr-un alt motiv.

Superbacteria nu infectează doar oamenii, ci şi bacteriile inofensive care sunt prezente în apă, transformându-le în bacterii rezistente la antibiotice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor