România va sprijini repatrierea trupelor americane din Afganistan

Ministrul Mircea Duşa. (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.10.2013

Baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa ar putea asigura tranzitul trupelor americane care se vor retrage din "teatrele de operaţiuni din Afganistan", a informat sâmbătă ministrul apărării Mircea Duşa, recent întors dintr-o vizită oficială întreprinsă în S.U.A.

Mircea Duşa a efectuat, joi şi vineri, o vizită oficială în SUA unde a discutat cu omologul său american, Charles Hagel, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat în exerciţiu pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională şi cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spaţiu şi politică de apărare.

La întoarcerea în ţară, ministrul Duşa a informat că S.U.A va continua să sprijine România în procesul dotării armatei cu avioane de tip F-16 cumpărate din Portugalia, iar la rândul său, ţara noastră va oferi sprijin logistic pentru trupele americane care se retrag din Afganistan:

"Am discutat [cu secretarul american Charles Hagel n.r.] şi despre modul în care putem coopera, în cursul anului viitor, împreună, pe transportul multimodal, adică pe felul în care vom opera pe baza Kogălniceanu şi în Portul Constanţa, având în vedere că odată cu retragerea efectivelor din Afganistan, noi, de principiu, ne-am dat acordul că traficul pe Aeroportul Kogălniceanu să crească şi să punem la dispoziţie capabilităţile de acolo pentru repatrierea militarilor în SUA şi a capabilităţilor militare", a declarat sâmbătă pentru Agerpres ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Duşa a reamintit că baza Kogălniceanu a mai fost folosită de americani şi în timpul războiului din Irak, informând că repatrierea trupelor americane din Afganistan ar putea începe abia după ce NATO face planificarea cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan.

"Trebuie să se planifice activitatea NATO, să se facă planificarea cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan şi, sigur, în funcţie de planificarea NATO, se vor stabili şi aceste obiective. Oricum, şi până acum partea americană a operat pe Kogălniceanu, chiar şi în timpul războiului din Irak", a adăugat Mircea Duşa.

În vizita oficială din SUA, Duşa a mai avut întrevederi şi cu preşedintele Comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, Buck McKeon, şi preşedintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers.

Cu ocazia vizitei în SUA, prima vizită a unui ministru român al apărării la Pentagon după mult timp, Mircea Duşa, i-a adresat omologului american, Charles Hagel, invitaţia de a veni anul viitor în România, într-o vizită oficială.

"Domnul Hagel este un admirator al României. Îmi aduc aminte ca în anii 2003 - 2004 a făcut un lobby serios pentru că România să fie primită în NATO şi de aceea i-am adresat invitaţia să facă o vizită oficială în cursul anului viitor, cu ocazia manifestărilor pe care le vom organiza la zece ani de la intrarea României în NATO", a subliniat ministrul Mircea Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor