628 de milioane de euro pentru noi avioane second hand

Avion F16.
Avion F16. (YORICK JANSENS / AFP / Getty Images)

Guvernul cumpără avioane pentru dotarea forţelor armate. Contractul pentru achiziţionarea a 12 aparate F16 din Portugalia a fost semnat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a informat joi că acordul între Guvernul României şi cel portughez a fost semnat, iar prima tranşă de 100 milioane de euro din suma totală de 628 de milioane de euro cât costă avioanele, s-a plătit.

Avioanele fac parte din excedentul forţelor armate portugheze şi, după finalizarea negocierilor de ordin tehnic şi financiar, România şi Portugalia aşteaptă obţinerea autorizaţiei de transfer din partea americană. Acest tip de autorizare, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract, se precizează într-un comunicat al MApN.

În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni). Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA. România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO mai informează MApN.

Milioanele de euro se duc de fapt în repararea şi modernizarea aparatelor

Avioanele costă practic doar 120 de milioane de euro. Contractul de achiziţie se ridică însă la 628 de milioane de euro, deoarece, pentru ca avionele să fie cu adevărat funcţionale, alte 500 de milioane de euro se vor duce în reparaţii, modernizări etc. La care se adaugă şi cheltuieli cu instruirea personalului român.

Portughezii au cumpărat 9 dintre cele 12 avioane pe care le vinde României de la americani în 1994, gata folosite, pentru doar 1 dolar. Au investit însă 100 de milioane în ele, pentru a le putea folosi. Restul de 3 aparate au fost cumpărate recent, tot din S.U.A. pentru a le vinde României, cu aprobarea Congresului.

Portugalia va livra României primele avioane F-16 (fabricate la începutul anilor 80, dar modernizate neîncetat de atunci) în anul 2016. Conform specialiştilor, avioanele vor mai putea fi folosite încă 20 de ani, "în scopul întăriri securităţii spaţiului aerian şi alinierii la standardele NATO."

În prezent, armata română foloseşte Mig-uri care sunt în serviciu din 1965, care au duraaă de viaţă până în 2017. 30 de MIG-uri s-au prăbuşit în ultimii 20 de ani. Piloţii de supersonice români le numesc "sicrie zburătoare."