Taiwanul se teme de o invazie a Chinei înainte de 2020

TAIWAN: Soldaţi
TAIWAN: Soldaţi (Ashley Pon / Getty Images)

Un raport militar taiwanez recent publicat arată că temuta invazie a insulei, considerată de Beijing o provincie rebelă, la fel ca Tibetul şi regiunea autonomă Xinjiang, s-ar putea materializa la sfârşitul deceniului. O eventualitate pe care aliaţii americani, obligaţi să susţină insula prin tratatele existente între Taipei şi Washington, cu greu ar putea să o evite.

Acest scenariu este plauzibil, având în vedere continua creştere şi modernizare a Forţelor Armate ale Republicii Populare Chineze, care beneficiază de fonduri din ce în ce mai consistente - în acest an (conform datelor agenţiei de specialitate Bloomberg) de până la 119 miliarde de dolari (cu 10,7 % mai mult faţă de 2012), dar, de asemenea, şi de o scădere consistentă a investiţiilor în apărare a Taiwanului, din cauza unor probleme de buget şi din motive demografice.

La toate acestea se adaugă dificultatea Taiwanului de a obţine mijloacele şi instrumentele cele mai moderne care le sunt negate de mai multe ţări de teama înrăutăţirii relaţiilor cu Beijingul.

Conform Raportului pentru apărarea naţională din Taiwan, în 2013, o provocare importantă apare din cauza capacităţii crescute a Chinei de a produce arme pe cont propriu, într-o gamă variată: rachete, avioane de luptă, submarine şi bombardiere strategice, iar în ultimele câteva luni, este preconizată echiparea primului portavion, cumpărat de la Rusia.

"Odată cu acumularea continuă de armament, comuniştii chinezi vor fi în măsură să invadeze Taiwanul înainte de sfârşitul anului 2020", afirmă raportul, care precizează, de asemenea, că forţele armate din China continentală pot acţiona independent de umbrela protectoare a SUA care a garantat până în prezent autonomia insulei (aceasta nu şi-a declarat independenţa, deoarece acest lucru ar porni invazia), după ce în 1949, aici şi-au găsit refugiu naţionaliştii lui Chiang Kai-shek învinşi de comuniştii conduşi lui Mao.

Armata de Eliberare a Poporului are acum 2,27 milioane de soldaţi, din care 1,25 milioane înrolaţi în armată. Dintre aceştia, o treime sunt cantonaţi pe coastă lângă Taiwan, în timp ce, potrivit raportului, insula se află în raza de acţiune a 1.600 de rachete balistice. Taiwanul are 240.000 de soldaţi, care vor fi reduşi la 215.000 de anul viitor.

De ani de zile, discuţiile dintre cele "două Chine", au fost suspendate, dar Beijingul nu a renunţat niciodată la intenţia de a ocupa Taiwanul.