Taiwanul se teme de o invazie a Chinei înainte de 2020

Un raport militar taiwanez, care tocmai a fost difuzat, arată cum temuta invazie a insulei considerată de Beijing o provincie rebelă, la fel ca Tibetul şi regiunea autonomă Xinjiang, s-ar putea materializa la sfârşitul deceniului. O eventualitate pe care aliaţii americani, obligaţi să susţină insula prin tratatele existente între Taipei şi Washington, cu greu ar putea să o evite.
TAIWAN: Soldaţi (Ashley Pon / Getty Images)
Mioara Stoica
12.10.2013

Un raport militar taiwanez recent publicat arată că temuta invazie a insulei, considerată de Beijing o provincie rebelă, la fel ca Tibetul şi regiunea autonomă Xinjiang, s-ar putea materializa la sfârşitul deceniului. O eventualitate pe care aliaţii americani, obligaţi să susţină insula prin tratatele existente între Taipei şi Washington, cu greu ar putea să o evite.

Acest scenariu este plauzibil, având în vedere continua creştere şi modernizare a Forţelor Armate ale Republicii Populare Chineze, care beneficiază de fonduri din ce în ce mai consistente - în acest an (conform datelor agenţiei de specialitate Bloomberg) de până la 119 miliarde de dolari (cu 10,7 % mai mult faţă de 2012), dar, de asemenea, şi de o scădere consistentă a investiţiilor în apărare a Taiwanului, din cauza unor probleme de buget şi din motive demografice.

La toate acestea se adaugă dificultatea Taiwanului de a obţine mijloacele şi instrumentele cele mai moderne care le sunt negate de mai multe ţări de teama înrăutăţirii relaţiilor cu Beijingul.

Conform Raportului pentru apărarea naţională din Taiwan, în 2013, o provocare importantă apare din cauza capacităţii crescute a Chinei de a produce arme pe cont propriu, într-o gamă variată: rachete, avioane de luptă, submarine şi bombardiere strategice, iar în ultimele câteva luni, este preconizată echiparea primului portavion, cumpărat de la Rusia.

"Odată cu acumularea continuă de armament, comuniştii chinezi vor fi în măsură să invadeze Taiwanul înainte de sfârşitul anului 2020", afirmă raportul, care precizează, de asemenea, că forţele armate din China continentală pot acţiona independent de umbrela protectoare a SUA care a garantat până în prezent autonomia insulei (aceasta nu şi-a declarat independenţa, deoarece acest lucru ar porni invazia), după ce în 1949, aici şi-au găsit refugiu naţionaliştii lui Chiang Kai-shek învinşi de comuniştii conduşi lui Mao.

Armata de Eliberare a Poporului are acum 2,27 milioane de soldaţi, din care 1,25 milioane înrolaţi în armată. Dintre aceştia, o treime sunt cantonaţi pe coastă lângă Taiwan, în timp ce, potrivit raportului, insula se află în raza de acţiune a 1.600 de rachete balistice. Taiwanul are 240.000 de soldaţi, care vor fi reduşi la 215.000 de anul viitor.

De ani de zile, discuţiile dintre cele "două Chine", au fost suspendate, dar Beijingul nu a renunţat niciodată la intenţia de a ocupa Taiwanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor