SUA nu renunţă la scutul antirachetă de la Deveselu

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Ambasada SUA la Bucureşti a infirmat luni informaţiile apărute în presă, conform cărora Washingtonul ar intenţiona să renunţe la construcţia scutului antirachetă de la Deveselu.

"SUA şi România au relaţii militare excepţional de puternice. Cooperarea între forţele noastre armate reflectă forţa parteneriatului nostru şi a prieteniei dintre popoarele noastre. SUA s-au bazat pe România în NATO şi în Kosovo şi în Irak şi Afganistan. Această cooperare a crescut semnificativ în ultimii ani şi nu dă semne de încetinire. Planurile vizând capabilităţile de apărare antirachetă de la Deveselu avansează, finalizarea construcţiei fiind programată în 2015", afirmă Ambasada SUA, într-un comunicat de presă.

În sprijinul acestor afirmaţii, diplomaţii americani le reamintesc românilor că, recent, la baza militară Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force."

Comunicatul Ambasadei SUA este o reacţie la o serie de articole din presa locală, care au citat sursa military.com, raportând că Washingtonul a abandonat planul de a construi "baze militare" în România şi Bulgaria.

Ambasada a ţinut să menţioneze că articolul pe care presa românească l-a preluat pe 15 septembrie de pe military.com conţinea informaţii eronate cu privire la bazele SUA în România. Diplomaţii americani au precizat că articolul prezintă de o manieră falsă remarci făcute de generalul-locotenent Donald Campbell, scoase din context:

"Săptămâna trecută comandantul forţelor terestre americane din Europa, Donald Campbell, a răspuns unei game largi de întrebări în timpul unei conferinţe de presă telefonice. Din păcate, reporterul military.com a combinat diferite probleme şi a făcut o greşeală în concluziile despre activităţile din Bulgaria şi România", a informat Biroul de relaţii publice al forţelor terestre americane din Europa.

Oficialii americani au prezentat tabloul general al declaraţiilor făcute de Campbell, din care military.com a extras fragmente şi le-a compilat într-un articol care a creat o falsă imagine asupra planurilor americanilor în România şi Bulgaria.

"Generalul-locotenent Campbell a răspuns întrebărilor referitoare la instalaţiile permanente ale Armatei SUA, definite ca acele locuri pe care le avem în Germania, Italia, Benelux - garnizoane în care unităţi şi un număr mare de soldaţi ai armatei americane şi familiile acestora sunt plasate pentru mai mulţi ani", au mai explicat oficiali americani.

Generalul Campbell ar mai fi declarat că "nu există planuri de a construi noi garnizoane de acest fel" iar military.com ar fi interpretat această declaraţie ca pe o intenţie a americanilor de a abandona planurile de a construi "baze militare" în România şi Bulgaria.

"Din câte ştiţi, nu a existat niciodată un plan de a stabili în mod permanent trupe americane în Bulgaria sau România. Articolul din military.com a scos din context comentarii despre baze şi o discuţie separată despre exerciţiile alternative. El a vorbit despre potenţialul de a roti forţele prin Novo Selo, Bulgaria, şi localităţi din România - nu să fie stabilită o bază sau trupe în garnizoană acolo. Generalul-locotenent Donald Campbell n-a vorbit în niciun moment pe tema capabilităţilor de apărare antirachetă de la Deveselu", adaugă sursa citată.

Site-ul military.com ar mai fi explicat în articolul la care face referire comunicatul ambasadei SUA, citat de Agerpres, că Statele Unite au abandonat planurile de a construi "baze militare" în Bulgaria şi România din cauza bugetului redus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne