Ponta prins cu mâţa... în avionul multirol

Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, fostul ministru al apărării, a declarat luni că premierul Ponta a minţit în ceea ce priveşte achiziţionarea avionului de 56 de milioane de euro pe care intenţionează sa îl cumpere cu bani de la bugetul MAPN. Dobriţoiu a negat luni, pentru pesurse.ro, că în mandatul său s-ar fi discutat despre achiziţionarea costisitoarei aeronave pentru demnitari, aşa cum a declarat premierul Victor Ponta că s-a fi procedat.
. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.09.2013

Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, fostul ministru al apărării, a declarat luni că premierul Ponta a minţit în ceea ce priveşte achiziţionarea avionului de 56 de milioane de euro pe care intenţionează sa îl cumpere cu bani de la bugetul MAPN. Dobriţoiu a negat luni, pentru pesurse.ro, că în mandatul său s-ar fi discutat despre achiziţionarea costisitoarei aeronave pentru demnitari, aşa cum a declarat premierul Victor Ponta că s-a fi procedat.

Povestea avionului

La mijlocul lui septembrie, în plină criză socială, economică, politică etc. românii primeau vestea că demnitarii statului vor să îşi cumpere un avion multirol de 56 de milioane de euro. Propunerea Guvernului de achiziţionare a avionului a ajuns la 19 septembrie pe masa senatorilor din Comisia de apărare.

Aeronava urma sa fie folosită de preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România iar Traian Igaş, membru în comisia de apărare declara că propunerea de cumpărare a avionul este, de fapt "o acţiune mascată a Guvernului de a intra în posesia acestui avion, prezentat ca fiind pentru misiuni ale Armatei Române."

Întrebat de presă cum de s-a ajuns la concluzia ca acest avion le este absolut necesar guvernanţilor români, premierul Ponta s-a explicat, a făcut-o pentru preşedintele Băsescu şi fiindcă ţările din zonă au şi ele avion oficial:

“Acum, ca să fiu foarte sincer, este un proiect care s-a discutat de anul trecut, din 2012, când domnul Dobriţoiu era ministrul Apărării, e adevărat că după ce nu a mai fost ministru nu a mai fost de acord cu el, dar ideea a fost următoarea: nu mai avem, cred că din această toamnă, acel avion pe care îl folosea preşedintele şi pe care l-am folosit şi eu la vizită în Asia, iese din perioada de uz. Nu cred că este normal, cu toată „drăgostea„ mea pentru preşedintele Băsescu, ca preşedintele ţării să meargă de fiecare dată cu o cursă de linie, poate să aibă o urgenţă şi trebuie să vină acasă, mai puţin preşedintele, mai mult primul ministru e adevărat are urgenţe. Ideea e că am discutat şi cu ţările din zonă, toţi au un avion pentru oficiali", a declarat premierul Victor Ponta.

Dobriţoiu însă a declarat pentru pesurse.ro că "nu a avut loc niciodată" o astfel de discuţie cu premierul român.

"Am fost surprins de declaraţia premierului, pentru că în mandatul pe care l-am avut la Ministerul Apărării nu a avut loc niciodată o discuţie legată de avionul de transport special ci doar de avioanele militare, de avioanele de luptă. Pe de altă parte, tot în acea perioadă, înainte de a promova o analiză privind starea forţelor în CSAT, concluziile acelei analize le-am prezentat, prin două informări succesive, Guvernului şi acolo nu a existat vreodată vreo discuţie despre vreun avion de transport special. Singurul moment asupra căruia m-am exprimat cu privire la oportunitatea acestei achiziţii a fost la prima şedinţă a comisiei (de Apărare din Senat, n.r.), când a fost avansată o sumă pe masă, de 56 de milioane de euro", a declarat senatorul PNL.

Avionul multirol

Avinul multirol va costa 56 de milioane de euro şi va fi luat în leasing operaţional, plata urmând a fi făcută esalont, în 4 ani. Dacă avionul ar fi fost cumpărat cu plată pe loc, s-ar fi făcut o economie de 21 de milioane de euro.

Pentru fiecare 200 de ore de zbor, statul român va trebuie să mai plătească o mentenanţă de un milion de euro firmei care face acest serviciu.

Cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se vor asigura din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor