China copiază avionul F-35 şi vinde avioane low cost Occidentului

Avion tip F-35 Lightning II.
Avion tip F-35 Lightning II. (Roslan Rahman/AFP/Getty Images)

Beijing-ul imită avioanele de vânătoare americane, intenţionând să le exporte în Brazilia. În plus câştigă şi un mega-contract de rachete în Turcia.

Un avion jet Stealth care să rivalizeze cu F-35 şi un sistem anti-rachetă capabil să rivalizeze cu sistemul Patriot făcut de americani: Xi Jinping provoacă America pe piaţa armelor, cu scopul de a câştiga clienţi în Occident. Chiar şi în ţările NATO.

Avionul chinez de luptă cu decolare verticală, J-31, cunoscut sub numele de "Falcon Hawk”, este prezentat de Beijing ca "noua generaţie de aeronave care vor decola de pe portavioane". Beijingul spune că a fost planificat şi proiectat pentru a asigura supremaţia Chinei asupra US Navy pe mările din Orientul Îndepărtat şi în special în Oceanul Indian, zonă de importanţă crucială pentru aprovizionarea cu energie a Chinei.

Dar surse militare de la Beijing afirmă că "Falcon Hawk" îşi propune, de asemenea, să atragă "cumpărătorii străini", începând cu Pakistan, Brazilia şi ţările arabe.

Imaginile avionului prezentat de Beijing indică o anumită asemănare cu avionul F-35 – avionul pe care Pentagonul, împreună cu un grup select de aliaţi, îl va introduce din 2015. Asemănarea dintre cele două a determinat unii experţi din aviaţia militară să afirme că a fost realizat de chinezi folosind epava unui Stealth F-17 căzut în 1999 pe teritoriul Serbiei, în fazele iniţiale ale atacului NATO împotriva Federaţiei Iugoslave.

"În acest moment ştim puţin de J-31 şi, prin urmare, o comparaţie cu F-35 este dificilă - declară James Hardy, director al “Jane’s Defence Weekly” pentru Asia - Pacific - dar platforma sa sugerează un avion de vânătoare de generaţia a cincea” construit pentru a rivaliza cu cele din Occident.

Ceea ce frapează este coincidenţa între ambiţioasele anunţuri ale Beijingului referitoare la "Falcon Hawk" şi succesul înregistrat de China în mega-contractul pentru a crea primul sistem anti-rachetă capabil să protejeze Turcia. La invitaţia Turciei, pentru o comandă în valoare de 4 miliarde de dolari, finalişti în licitaţie au ajuns compania Eurosam cu Aster 30, ruşii Rosoboronexport cu S-300, companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon cu Patriot şi cea chineză Cpmiec care, spre surprinderea tuturor, s-a impus cu sistemul de apărare FD-2000.

Pentru Washington a fost un şoc dublu: pe de o parte, Ankara a preferat "scutul" chinez decât cel american, care în mare parte este deja operaţional datorită avioanelor Patriot desfăşurate de-a lungul frontierei cu Siria, iar pe cealaltă parte deoarece compania Cpmiec este o companie prezentă pe lista de sancţiuni a Washingtonului, deoarece este un furnizor de arme pentru ţări precum Iranul, Coreea de Nord şi Siria.

Scenariul unei naţiuni NATO protejate de arme chineze împinge purtătorul de cuvânt de la Bruxelles să declare: "Noi nu ştim dacă acesta va fi interoperabil cu sistemul nostru de arme".

"Dacă Beijing-ul s-a impus în Turcia - rezumă Vasili Kashin, expertul în arme al Centrului de strategie şi tehnologie din Moscova - este pentru ca ei au redus preţul şi au oferit tehnologie rusă şi Occidentală".