Teroriştii şi infractorii pot ajunge cu avionul în Marea Britanie, din cauza unei breşe în securitatea frontierelor

Teroriştii şi infractorii periculoşi pot intra liber, în secret, în Marea Britanie, ca urmare a unei unei lacune 'incredibile' în sistemul care asigură securitatea frontierelor, a avertizat o comisie parlamentară, citată de Daily Telegraph.
Epoch Times România
10.10.2013

Teroriştii şi infractorii periculoşi pot intra liber, în secret, în Marea Britanie, ca urmare a unei unei lacune 'incredibile' în sistemul care asigură securitatea frontierelor, a avertizat o comisie parlamentară, citată de Daily Telegraph.

Membrii Comisiei pentru Conturile Publice din Camera Comunelor şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la faptul că Ministerul de Interne nu verifică paşapoartele pasagerilor care sosesc cu avioane uşoare sau cu avioane private.

Sir Charles Montgomery, directorul general al Border Force (Forţa de Frontieră), a declarat, în comisie, că lucrează în prezent la găsirea de soluţii pentru a îmbunătăţi controlul asupra avioanelor uşoare, însă a recunoscut că unele sosiri nu sunt controlate de către oficialii săi.

Într-o şedinţă a comisiei amintite, care a examinat performanţele Border Force, parlamentarul Richard Bacon a întrebat dacă, atunci când un avion privat aterizează pe aeroport, este posibil ca cineva să coboare şi să intre în ţară fără a fi verificat, iar Sir Charles a fost nevoit să recunoască că acest lucru este posibil.

Potrivit Daily Telegraph, în Marea Britanie există circa 8.500 de avioane private şi până la 500 de 'locuri de aterizare', care pot varia de la câmpuri ale fermierilor la aeroporturi regionale.

Breşa de securitate a fost evidenţiată într-un raport ale Oficiului Naţional de Audit, discutat marţi de deputaţi, în care se indica faptul că 'pe aeroportul Luton, spre exemplu, sosesc anual aproximativ 1.000 de zboruri private'.

Sir Charles Montgomery a precizat, totodată, că nu este în măsură să ofere o cifră despre câte avioane uşoare şi private aterizează în Marea Britanie în fiecare an.

Lordul Alex Carlile, fostul evaluator independent al legislaţiei privind combaterea terorismului, şi-a exprimat, încă din 2006, îngrijorarea cu privire la problemele de securitate legate de aceste avioane.

Din nou, în 2008, el a declarat că avioanele private şi de mici dimensiuni ar putea fi folosite de către terorişti pentru a viza oameni şi clădiri din Marea Britanie în acelaşi fel în care au fost folosite avioanele de pasageri în atentatele de la 11 septembrie 2001.

El a adăugat că mii de avioane mici, închiriate şi capabile să circule cu viteze mari între statele UE şi Marea Britanie, ar trebui să fie supuse unor controale mult mai stricte.

Audierea survine în contextul în care John Vine, inspector-şef pentru frontiere şi imigraţie, a declarat că este posibil ca unii infractori periculoşi, expulzaţi din Marea Britanie, să se poată întoarce în această ţară necontrolaţi, din cauza deficienţelor unui sistem de siguranţă care a costat 500 de milioane de lire sterline.

Examinarea oficială lui Vine a constatat, de asemenea, că 650.000 de alerte privind traficul de droguri şi alte acte de contrabandă au fost şterse de oficiali, fără a fi citite, deoarece poliţiştilor de la frontiere li s-a cerut să acorde prioritate controalelor ce îi privesc pe imigranţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor